Sverige nära att missa Kinas miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Näringsminister Annie Lööf är i Peking – bland annat för att försöka räta ut frågetecknen kring de nio miljarder kronor som Kina vill satsa på gemensamma samarbetsprojekt med Sverige.

Det var när Kinas premiärminister Wen Jiabao var i Sverige i april som han plötsligt berättade att Kina skulle satsa en miljard euro, omkring nio miljarder kronor på ett samarbete mellan Kina och Sverige.

Den svenska regeringen var inte förvarnad. Frågan är om de uppfattade budskapet.

-I normala fall brukar en sådan här sak ha gjorts upp i förväg i de samtal som äger rum innan ett stort politiskt besök. Men den här gången hade den kinesiska sidan inte sagt något, säger Kenneth Hultgren, pressekreterare på näringsdepartementet.

De svenska regeringsföreträdarna blev överrumplade och var till en början inte säkra på om de hört rätt. Flera tolkade det som att satsningen handlade om hela EU, inte bara Sverige.

”Ofantligt mycket pengar”
-Ja det var ju en oerhört stor avisering som Wen Jiabao gjorde när han var i Sverige. Nio miljarder kronor är ju ofantligt mycket pengar. Men vi har säkerställt att han menade just svensk-kinesiska investeringar, säger näringsminister Annie Lööf när SVT möter henne i Peking under måndagen.

Men det var inte förrän regeringskansliet hade kollat en extra gång med Kinas ambassad i Stockholm som de vågade vara helt säkra; pengarna skulle satsas på Kina och Sverige, inte på Kina och EU.

Miljarderna till Saab?
Frågan är nu vad pengarna ska satsas på. Det hoppas Annie Lööf få svar på under sin Kinavistelse.

– När Wen Jiabao var i Sverige pratade han om till exempel miljöteknik, innovationer och trafiksäkerhet. Jag hoppas att jag kan få mer klarhet i mina samtal med min kinesiska motparter, säger hon till SVT.

SVT: Kan pengarna komma att användas till att rädda Saab?
-Vi vet som sagt inte ännu vad den kinesiska regeringen tänkt sig. Vi vet är att de gärna vill värna små och medelstora företag, men än så länge inte mycket mer än så, säger Annie Lööf.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer