Foto: SVT

Sverige och Rumänien samarbetar mot fattigdom

Publicerad
Sverige kommer att inleda ett samarbete med Rumänien för att inkludera utsatta grupper i det rumänska samhället. Det framkom i dag när socialförsäkringsminister Annika Strandhäll och barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér samtalade med den rumänska ministern Rovana Plumb.

På fredagsmorgonen träffades socialförsäkringsminister Annika Strandhälll, barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér och den rumänska ministern Rovana Plumb för att diskutera en lösning för de rumänska medborgarna som tigger på svenska gator. Man diskuterade även hur man kan förhindra att fler EU-migranter väljer att lämna Rumänien för att tigga här. Alla tre ministrarna uttryckte under en presskonferens på Rosenbad att de haft ett givande möte.

– Vi stärker nu samarbetet mellan Sverige och Rumänien för att lösa situationen, sa Annika Strandhäll.

Vill studera svenska välfärdsmodeller

Den rumänska socialministern Rovana Plumb kom till Stockholm för att se hur Sverige jobbar med välfärdsfrågor. Rumänien kommer nu att titta på hur Sveriges modeller fungerar för att skapa välfärd.

– I dag var startpunkten för ett samarbete för att skapa en lösning, sa Rovana Plumb.

Början på ett fortsatt arbete

Tanken är att man mellan länderna ska utbyta erfarenheter och expertis och med dessa som verktyg arbeta mot fattigdom och inkludera de utsatta grupperna som står utanför samhället i Rumänien. Åsa Regner sa att Sverige kan bli mer stödjande och hjälpa till i ett utvecklingsarbete.

– Vi kommer att ha fler möten för att diskutera arbetet, det här är en start på en dialog som kommer att fortsätta. Vi vill fokusera på barns rättigheter, skolgång och äldrevård. Vi vill även diskutera arbete för både kvinnor och män, sa Åsa Regnér.

Trots ett givande möte gav man inga konkreta lösningar förutom ett utvecklingsarbete inom utbildning, hälsa, bostad och socialisering. Den 8 mars kommer samarbetet att undertecknas vid EU-toppmötet i Bryssel i mars.

Tiggeriförbud inte i fokus

Rovana Plumb svarade inte på frågam om ett förbud mot tiggeri är lösningen på problemet.

– Jag kan inte svara på den frågan, vi ska se hur vi kan hitta en lösning. Tillsammans kommer vi att lösa problemen, sa hon.  

Åsa Regnér sa i SVT:s Agenda i söndags att ett tiggeriförbud är att förbjuda fattigdom och att det inte löser några problem när det gäller tiggande människors utsatthet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer