Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kristersson (M) om avtalet med Ungern. Foto: ATTILA KISBENEDEK

Sverige och Ungern skriver under nytt avtal om Jas 39 Gripen

Uppdaterad
Publicerad

Ungern får köpa fyra nya Gripen C-flygplan och förlänger sitt avtal med Sverige om stöd och logistik för sina befintliga plan med tio år till.

På fredag morgon meddelade Ungerns premiärminister Victor Orbán i en ungersk radiointervju att man beslutat ingå ett avtal med Sverige på det försvarsindustriella området.

– Det är ett utomordentligt spännande och framgångsrikt möte vi precis har haft, säger Ungerns premiärminister Viktor Orbán under en presskonferens i Budapest.

Sverige och Nato
Under en presskonferens kallar Orbán Sverige för en ”sann vänn”. Men han påtalar samtidigt att länderna fortfarande har stora skillnader. Men där det finns likheter kan man samarbeta. Foto: Zoltan Fischer / Hungarian PM’s Press Office / HANDOUT

Uppgifter: Avtalets offert löper ut 29 februari

Enligt avtalet ska Ungern nu få köpa fyra Jas 39 Gripen. Man kommer även att förlänga sitt nuvarande stöd- och logistikavtal med tio år, från 2026 till 2036.

Ungern har sedan tidigare haft totalt 14 Gripenplan i sin ägo – tolv ensitsiga Gripen C och två tvåsitsiga Gripen D.

De första 14 planen har ingått i ett hyrköpsavtal och har alltså avbetalats löpande. Men 2026 kommer planen helt övergå i Ungersk ägo.

– Det här avtalet kommer förstärka den europeiska säkerheten och gynnar båda länderna, säger Ulf Kristersson.

– Det gläder mig att snart kommer det flyga ännu fler Gripenflygplan i det europeiska luftrummet.

Ungern har leasat 14 Jas 39 Gripen av modell C- och D sedan 2006. Ungern blev därmed det första Natolandet som använt Gripen och har enligt uppgift till SVT ”hjälpt Sverige att göra systemet helt Nato-kompatibelt” Foto: SANDOR UJVARI

Ungern köper fyra nya Gripenplan

De fyra ytterligare planen som Ungern köper är av modell C. Offerten för affären har gällt sedan 2022 och löper nu ut den 29 februari – alltså om sex dagar.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter har förhandlingarna pågått sedan 2021. I juli 2022 bemyndigade regeringen Försvarets materielverk att teckna avtalet.

Avtalet skrevs under av Ungerns försvarsminister och generaldirektören för Försvarets materielverk under fredagen.

– Vi är glada att kunna avsluta den här långa processen i dag, säger Viktor Orbán.

De här länderna har svenska Gripenplan

Via kontrakt med Förvarets materielverk:

  • Sverige: 100 Gripen C. Har beställt 60 Gripen E.
  • Tjeckien: 14 Gripen C
  • Ungern: 14 Gripen C/D
  • Thailand: 12 Gripen C

Har köpt via Saab:

  • Sydafrika: 26 Gripen C
  • Brasilien: Har beställt 36 Gripen E

FAKTA: Ungerns AVTAL OM JAS 39 GRIPEN

Ungern och Sverige ingick sitt första hyrköpsavtal år 2001. Elva år senare förlängdes avtalet, som fram tills i dag löpte till år 2026.

I början av 2026 kommer samtliga plan helt att övergå i Ungerns ägo.

De första planen mottogs 2006, och sedan dess har Ungern använt 14 Jas 39 Gripen av modell C- och D. Ungern blev därmed det första Natolandet som använt Gripen och har enligt uppgift till SVT ”hjälpt Sverige att göra systemet helt Nato-kompatibelt”.

2014 tecknades ett tilläggsavtal till det befintliga avtalet som avsåg extra underhållsutrustning för att ”stärka Ungerns förmåga” att delta i internationella operationer.

2024 tecknade Ungerns försvarsminister och Försvarets materialverks generaldirektör under ett nytt förlängt avtal som innebär att Ungern får köpa fyra nya C-plan och får hjälp med stöd och logistik fram till 2036.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet