Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ungern väntas rösta om ett svenskt Natomedlemskap på måndag, vilket innebär att Sverige snart kan vara en fullbordad medlem i försvarsalliansen. Om det sker, kommer den första svenska Natoinsatsen äga rum i Lettland, se mer i klippet ovan. Foto: Oskar Kullander

Detta händer om Ungern röstar ja

Uppdaterad
Publicerad

Ungern väntas rösta om Sveriges Natoansökan på måndag. En milstolpe, men fortsatt återstår flera steg för att Sverige ska bli fullvärdig medlem i försvarsalliansen.

Om Ungerns parlament röstar på måndag, vilket Fidesz gruppledare uppmanat till, och ledamöterna säger ja, så återstår för den ungerske presidenten att skriva under protokollet.

Ungern har ännu ingen president efter att Katalin Novák avgått från posten. Under tiden kliver den Sverigekritiske talmannen László Kövér in i hennes ställe som interimspresident.

Sverige och Nato

Flygas till Washington

När protokollet är underskrivet så ska det fysiskt flygas över till Washington och lämnas in till USA:s utrikesdepartement. När Ungern sade ja till Finland tog detta tre dagar.

När alla Natoländer då har ratificerat Sveriges ansökan ska Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg bjuda in Sverige att deponera sitt anslutningsdokument till USA.

Det kan ske på olika sätt, bland annat genom att en svensk representant åker till Washington eller genom att dokumentet lämnas över under en ceremoni i Bryssel, som i Finlands fall.

Då kan blågula flaggan hissas

Finlands dåvarande utrikesminister Pekka Haavisto var den som lämnade in deras anslutningsdokument – och den blåvita flaggan kunde då hissas vid Natohögkvarteret i Bryssel.

Enligt uppgifter till TT siktar regeringen på att Sveriges statsminister Ulf Kristersson blir huvudperson när den blågula flaggan hissas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet