• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det kommer att ställas krav på Sverige vid ett Natointräde – SVT:s reporter Andreas Öbrink listar fem områden där Sverige väntas bidra. Foto: TT/SVT

Ungern röstar om Sveriges Nato-framtid – här är tiderna

Uppdaterad
Publicerad

I dag väntas Ungern rösta ja till Sverige i Nato. Det är den tredje punkten på parlamentets dagordning, enligt SVT:s uppgifter.

Omröstningen förväntas ske någon gång mellan klockan 16 och 18.

Hålltiderna som anges är grova uppskattningar.

13:00

Parlamentet återsamlas efter vinteruppehållet. Första punkten på dagordningen är premiärminister Viktor Orbán som håller sitt inledande tal om regeringens prioriteringar under våren.

Sverige och Nato

Cirka 13:45

Parlamentets nio partigrupper har tillfälle att hålla varsitt anförande på vardera nio minuter. Här har Viktor Orbán rätt till en kortare replik på varje anförande om han önskar. Detta kan ta cirka mellan 90-120 minuter.

Cirka 15:30

Punkt två. Avgående presidenten Katalin Novák lämnar in sin ansökan om att lämna sin post och parlamentet röstar om att godkänna detta. Novák har möjlighet att hålla ett kortare avslutningstal, men det är osäkert om hon väljer att utnyttja detta. Den här punkten väntas gå förhållandevis snabbt.

Cirka 15:45

Nu har parlamentet suttit i runt tre timmar och kan om talmannen bestämmer det ha möjlighet att ta en paus innan punkt tre där Sveriges Nato-ansökan ska ratificeras.

Härifrån blir tiderna alltmer osäkra eftersom det är svårt att veta hur talmannen väljer att lägga programmet under seneftermiddagen. Så följande uppskattningar bör tas med försiktighet.

Cirka 16.00 till 18.00

Mellan cirka klockan 16 och klockan 18 kan troligen omröstningen om Sverige ske. Antingen går parlamentet direkt på omröstning eftersom oppositionspartierna redan under extrainsatta sittningen den femte februari hållit sina anföranden. Eller så väljer talmannen att låta nya anföranden hållas. Om alla nio partigrupper åter får nio minuter vardera, så dröjer ytterligare cirka 90 minuter till själva omröstningen om Sverige kan hållas.

Efter omröstningen

Om parlamentet som väntat röstar ja skickas beslutsprotokollet till Ungerns tillfälliga president László Kövér. Han har fem dagar på sig att underteckna beslutet från det att han får det. Därefter ska protokollet skickas med flyg till Washington och lämnas till USA:s utrikesdepartement. I Finlands fall tog detta tre dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet