Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Natos krav är inte helt olika de krav vi ställer själva”, säger Charlotte Petri Gornitzka, generalsekreterare på MSB. Foto: SVT

Civilförsvaret behöver stärkas för att uppnå Natos krav

Uppdaterad
Publicerad

Sverige måste bygga upp det civila försvaret på nytt. I dag saknas det civila försvar som fanns under och en tid efter kalla kriget. Och om Sverige vill bli medlem i Nato så måste organisationens beredskap uppfyllas.

Finland har behållit systemet med krisförråd, som lagrar exempelvis spannmål till bröd eller bränsle.

– Sverige gjorde ett annat vägval för många år sedan, efter det kalla kriget, säger Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– Det finns lager för till exempel olja som gör att vi kan klara konsumtionen för upp till tre månader. Men det kommer inte att räcka för det mål som nu ställs upp för civilt försvar. Det måste räcka minst tre månader. Och vi har en rad områden där vi behöver bygga den förmågan.

Hur länge skulle vi ha mat om det blev allvarlig kris eller krig idag?

– Den frågan är livsmedelsverkets uppdrag, men som det ser ut nu har vi läget under kontroll. Det är bedömningen, säger hon.

MSB: Borde tänka ”just in case”

I Finland kan företag bidra frivilligt till krisberedskapen, och den upprätthålls med hjälp av en bränsleskatt. I Sverige vill många företag slippa lagerkostnader. Leveranserna ska vara “just in time”, precis i tid. MSB:s generaldirektör tycker att vi borde tänka “just in case” i stället. För säkerhets skull.

– Vi har kanske lärt oss det av pandemin. Vi kanske behöver tänka att krisberedskap är en förmåga att reflektera över även i hemmet. Ungefär som vi har lärt oss att sortera sopor hemma, säger Charlotte Petri Gornitzka.

”Borde varit under rubriken handlingskraft i stället”

Nato har en lista över krav på vilken beredskap ett medlemsland ska ha. Sverige måste kunna säkra att det finns mat och dricksvatten, fungerande kommunikationer och transporter, hantera stora mängder skadade och döda, och kunna utrymma städer. Utrymningar övades förr i Sverige, men har inte skett på årtionden.

Uppfyller vi Natos krav idag?

– Vi är på väg. Jag skulle vilja säga att vi hade behövt göra detta ändå, fast under rubriken handlingskraft, Sveriges egen plan. Det pågår ett samarbete redan, även om vi inte är medlemmar.

Och hur blir det med övningar? Det militära försvaret övar ibland, även mitt i Stockholm.

– Det kommer att ske. Men det är för tidigt att säga när, säger Charlotte Petri Gornitzka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.