Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vi får inte vara så naiva att vi helt kan frånskriva oss kärnvapen om vi går med i Nato, säger Thomas Jonter, professor i internationella relationer. Foto: Rami Hazim/SVT Arkiv

Sverige saknar lag mot kärnvapen

Uppdaterad
Publicerad

Ett Natomedlemskap innebär stora förändringar för Sveriges hållning när det gäller kärnvapen.

– Om vi går med i Nato måste vi självklart ställa upp på att kärnvapen är den yttersta garantin för avskräckning och kan behöva användas, säger Thomas Jonter, svensk expert på nedrustning, till SVT Nyheter

Efter ett riksdagsbeslut 1968 är Sveriges hållning att kärnvapen ska avskaffas, men till skillnad från i Finland, saknas det lagstiftning mot nukleära vapen i Sverige.

Professor Thomas Jonter vid Stockholms universitet anser att det inte är något problem i fredstid, men att det kan bli det vid ett skarpt läge.

– Om det leder till att kärnvapen placeras på svenskt territorium eller om de ens behövs på Gotland eller någon annanstans, det är en annan fråga. Men vi får inte vara så naiva att vi helt kan frånskriva oss kärnvapen om vi går med i Nato, säger Thomas Jonter, professor i internationella relationer.

”Måste ha klar lagstiftning”

Trots att Sverige haft hög trovärdighet i nedrustningssammanhang sedan fredspristagaren Alva Myrdals dagar har det politiska intresset för en kärnvapenfri värld svalnat. 

– Det har inte funnits något intresse från regeringen eller de politiska partierna att införa ett förbud som i Finland. Jag tror att det beror på värdlandsavtalet med USA, säger Thomas Jonter.

Enligt honom är det viktigt att Sverige inför en tydlig lag som förbjuder införsel av kärnvapen till Sverige, annars går det inte att vara trogen den svenska linjen som gällt sedan 1968.

– Om vi ska vara trogen den linjen som även den nuvarande regeringen påstår att den följer, räcker det inte med generella uttalanden, då måste vi ha klar lagstiftning.

Nedrustning möjlig även som Natomedlem

Thomas Jonter understryker att det finns länder inom försvarsalliansen som vill avskaffa kärnvapen och att de hot vi ser från Ryssland nu inte består för evigt. 2019

Förutom Finland har även Litauen och Spanien förbud mot att ha kärnvapen i sina länder.

– Vi får inte glömma att president Barack Obama vid ett tal i Prag 2008 sa att USA:s mål är att avskaffa kärnvapen och jag tror att det finns en möjlighet att fortsätta med nedrustningspolitik även om vi går med i Nato, säger Thomas Jonter vid Stockholms universitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet