Sverige sämst i Europa på kärnkraft

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är det land i Europa där kärnkraften fungerar allra sämst. Det visar statistik från FN-organet IAEA som Rapport har tagit del av. Och notan på cirka sju miljarder kronor får de svenska elkonsumenterna betala.

Mats Ladeborn, ställföreträdande kärnkraftchef på Vattenfall förklarar Sveriges bottenplats med de stora investeringar som gjorts.

-Det har inte gjorts sådana stora investeringar i hela världen vill jag påstå, det fanns inget facit.

På grund av alla problem kunde kärnkraftverken bara leverera 63 procent av sin kapacitet 2009. Det kan jämföras med topplandet Finland som utnyttjade 95 procent av kapaciteten.

Under en mycket stor del av förra året stod alltså fyra av de tio reaktorerna i Sverige stilla. Och krisen bara fortsätter. Under de senaste tolv månaderna har kärnkraftsindustrin rapporterat om fel 211 gånger.

Antingen har man tvingats stoppa reaktorerna eller så har man inte fått igång dem igen.

211 fel

-Man säger att man ska starta en reaktor ett visst datum och när man närmar sig det datumet så säger man tyvärr, vi kan inte starta upp den vi skjuter på det i två veckor. När man närmar sig den periodens slut så säger man tyvärr, vi har inte fått igång den nu heller. Det har man gjort 211 gånger under den senaste tolvmånadersperioden, säger Jonas Almqvist, Nordenchef på Bergen Energi.

Har du varit med om något liknande tidigare?

-Nej, aldrig.

Det här gör att marknaden har tappat förtroende för kärnkraftsindustrin för att den under en längre tid konsekvent har levererat mycket mindre än vad som utlovats.

-Vid den här komplexa tiden har det visat sig vara svårt att tydligt besluta när våra reaktorer kommer tillbaka, jag förstår att marknaden har synpunkter på detta, säger Mats Ladeborn.

Problem för sju miljarder

Och då kärnkraftselen är så viktig för Sverige betyder det stora bortfallet att elpriset skjutit i höjden. Värst var det i vintras men även efter det betalar vi ett överpris. Notan hittills ligger enligt elanalysföretaget Bergen Energis beräkningar på hela sju miljarder kronor på grund av kärnkraftsindustrins problem i Sverige.

-Generellt, beroende på om du har rörligt pris och så vidare handlar det om 1.000-2.000 kronor för en villaägare och för en lägenhetskund om några hundralappar. Det är ganska stora pengar, säger Jonas Almqvist.

Jan Nylander

jan.nylander@svt.se

Fakta: Svensk kärnkraft

• Sverige har tre kärnkraftverk med sammanlagt tio reaktorer.

• Forsmark har tre reaktorer, Oskarshamn har tre och Ringhals fyra.

• Vattenfall är största ägare i Forsmark, där också Fortum och Eon har mindre poster. Oskarshamn ägs av Eon och Fortum.

Ringhals ägs av Vattenfall och Eon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.