Irak är i stort behov av humanitärt bistånd, och uu är Sveriges utrikesminister Carl Bildt på plats i Irak tillsammans med Kristalina Georgieva, EU:s kommissionär för biståndsfrågor. Sverige har beslutat att skicka två plan med örnödenheter till de flyktingar som har tvingats fly från sunnitiska extremistorganisationen Islamiska staten, IS. Foto: TT

Sverige skickar plan till Irak

Uppdaterad
Publicerad

Sverige skickar ner två plan med förnödenheter till kriget i Irak. Det meddelade regeringen vid en presskonferens i Rosenbad. Samtidigt har utrikesminister Carl Bildt, M, landat i Irak: ”Omständigheterna är tragiska och utmanande”, skriver Bildt på Twitter.

Sverige kommer att skicka två transportplan av typen C130. På grund av det akuta läget i landet ökas stödet till Irak med 50 miljoner kronor.

– Situationen är mycket allvarlig, och vi har sett över vad vi kan göra för att ytterligare förstärka våra insatser, säger Karin Enström på pressträffen.

Terroriströrelsen IS

Transportplanen innehåller förnödenheter till de internflyktingar i Irak som har tvingats fly från terrorgruppen Islamiska staten, IS. Ett av de akuta behoven som har identifierats är avsaknaden av tält och filtar.

– Stödet riktar sig främst till de människor som är på flykt undan IS, som helt enkelt behöver en plats att sova på. Man behöver mat och man behöver vatten, säger Enström.

Bildt på plats i Irak

På måndagseftermiddagen landade Sveriges utrikesminister Carl Bildt i Iraks huvudstad Bagdad tillsammans med EU:s kommissionär för biståndsfrågor, Kristalina Georgieva, för att bidra med politiskt och humanitärt stöd.

I Bagdad ska de först hålla samtal med bland annat Iraks president Fuad Masum för att senare ta sig till Erbil i norra Irak.

”Jag tycker alltid att komma till dynamiska Erbil. En av de äldsta städerna i världen. Men omständigheterna nu är tragiska och utmanande”, , skriver Carl Bildt på sin Twitter.

Enligt FN:s beräkningar är omkring 1,5 miljoner människor i behov av humanitärt stöd.

Så benämner SVT terrorgruppen

Från och med nu benämner SVT den sunniextremistiska rörelsen i Irak och Syrien med namnet ”Islamiska staten” (IS), men Islamiska staten är inte en stat i vanlig mening. Rörelsen har bytt namn flera gånger och flera namn har förekommit. Både Isis och Isil används. Isil bygger på namnet Islamiska staten i Syrien och Levanten. Levanten motsvarar ungefär dagens Syrien och Libanon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet