Sverige slopar alla reserestriktioner: ”En stor lättnad”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med onsdag, då övriga restriktioner hävs, kan medborgare från Norden, EU- och EES-länder resa in i Sverige utan restriktioner.

– Det är en stor lättnad, inte minst för våra nordiska medborgare som bor och verkar vid våra gränser, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg till SVT.

Beskedet kommer efter ett regeringssammanträde under måndagseftermiddagen.

– Regeringens beslut om att helt slopa inreserestriktionerna bygger på Folkhälsomyndigheten bedömning att det inte längre behövs, säger Anna Hallberg, utrikeshandelsminister och ansvar för nordiska frågor.

Regeringens beslut påverkar inte resande till Sverige från länder utanför EU/EES. För dem gäller fortsatt inreseförbud till och med den 31 mars, i enlighet med EU:s rekommendationer för inresor från tredjeland.

– Vi har hela tiden haft ett gemensamt beslut inom EU och vi fortsätter följa den gemensamma linjen. Men vi kommer se över det här också och det kan mycket väl komma ett beslut i närtid kring lättade av restriktioner för tredje land, säger Anna Hallberg.

Ingen kontroll vid gränsen längre

Dagens beslut innebär därmed en minskad belastning för Polismyndigheten, som inte längre behöver avsätta personal för att kontrollera covidbevis vid gränsen.

– Nu är vardagen tillbaka igen till det som är normalt för våra nordiska medborgare vid gränsen, det är verkligen ett glädjande besked i dag, säger Anna Hallberg.

Tidigare har det krävts intyg av något följande: negativt test, genomgången infektion eller vaccinering.

Hallberg: Behövs en utvärdering

Anna Hallberg säger att det nu behövs göra en utvärdering av de reserestriktioner som funnits.

– Det är viktigt när vi ser framåt, hur vi kan vara mer samordnade i Norden, EU och EES i nästa kris som kommer, i vilken effekt gränsnedstängningar i realiteten har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.