”Sverige spelar stor roll i övervakningen”

Uppdaterad
Publicerad

Duncan Campbell, brittisk journalist, var den som vittnade i EU-parlamentet om att Sverige är USA:s hemliga spionpartner. ”Länderna respekterar inte de mänskliga rättigheterna”, säger han till SVT.

I en utfrågning om avlyssningsskandalen i ett utskott i EU-parlamentet vittnade journalisten Campbell om Sveriges och FRA:s viktiga roll.

– Svenska FRA är högst värderad av de samarbetspartners som finns utanför de fem engelskspråkiga länderna, vilka har gått samman för att övervaka oss alla, säger Duncan Campbell till SVT.

Misstänkt samarbetet

Han menar att en del av samarbetet tidigare varit känt men att det aldrig bekräftats officiellt, och att den stora roll Sverige spelar aldrig rapporterats.

– Men det går väl ihop med det experter som jag själv misstänkt i och med de lagar som antogs i Sverige för några år sedan.

Han säger sig veta att FRA fångar upp kommunikation från undervattenskablar och satellitavlyssning.

Är det inte sådant här man kan förvänta sig av underrättelseorganisationer?

– Organisationer som FRA och brittiska GCHQ ska begränsa sina handlingar till det som är nödvändigt för att skydda mot allvarliga brott och terrorhandlingar. Det innefattar inte att ingå hemliga avtal med andra länder för att bokstavligen fånga in all kommunikation hela tiden och knäcka alla koder. Problemet skulle inte finnas om länderna respekterade de mänskliga rättigheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s avlyssning

Mer i ämnet