Foto: Claudio Bresciani / TT

Sverige tvingas backa – begränsar datalagring

Uppdaterad
Publicerad

Vem har kontaktat vem? Och vad stod det i mejlen som skickades? Sverige har länge lagrat information men nu föreslås stora förändringar. Bland annat ska samtal och mejl inte längre lagras.

Svensk datalagring går alltför långt och utgör ett för stort ingrepp i människors privatliv – det slog EU-domstolen fast i en dom i december förra året.

Därför presenterade regeringens utredare på onsdagen en mer begränsad modell av datalagring i Sverige.

– Det blir nog lite svårare med brottsbekämpning, säger Sigurd Heuman, en av dem som gjort utredningen och ordförande i Säkerhets- och integritetskyddsnämnden.

”Vi behöver datalagring”

När utredningen presenterades under onsdagen ville justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) samtidigt betona vikten av att fortsätta med datalagring.

– Vi behöver fortfarande datalagring, och vi behöver samma regler för alla operatörer. Och det behöver vara i enlighet med EU-rätten. Resten av EU tittar på oss, hur vi löser den här frågan. Datalagring är viktigt för att kartlägga grov brottslighet, säger Morgan Johansson (S).

Ska sluta lagra innehållet i samtal

I förslaget föreslår utredarna att samtal och meddelanden inom det fasta nätet inte längre ska lagras. Det innebär till exempel samtal från en hemtelefon eller mejl som skickas från en fast internetuppkoppling.

Vad som sägs i ett samtal, även mobilsamtal, ska inte heller fortsätta att lagras. Det gäller även samtal och meddelanden via Skype, Gmail, Messenger och andra tjänster som inte tillhör operatörerna, så som lagen ser ut i dag.

Fortsätter lagra detaljer kring samtalen

Det som däremot ska fortsätta att lagras, enligt utredarnas förslag till regeringen, är nummer och klockslag för alla mobilsamtal och meddelanden från mobiltelefoner.

– Man kan inte säga att EU-domen innebär att det är förbjudet med lagring, däremot behöver lagen ändras. Men en riktad lagring är inte bra, eftersom vi inte vet var tillexempel ett terrorbrott ska begås, säger Sigurd Heuman.

Utredarna förslår även att man ska fortsätta att lagra vilken mobilmast som använts, tidpunkt för när man kopplar upp sig mot nätet, ip-adress samt abonnent.

Säpo och polisen kritiska

Polisen och Säpo har tidigare varnat för att ett stopp för lagring av trafikdatauppgifter allvarligt kommer att försvåra kampen mot grov brottslighet.

I det nya förslaget föreslås dessutom ett förbud mot att lagra uppgifterna utanför Sveriges gränser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.