Transfett är industriellt framställt fett som Danmark satte en maxgräns för 2003 för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Sverige har varken någon maxgräns eller krav på märkning.
Danska forskare vid Gentofte Amtsyge- hus uppskattar att närmare 100.000 svenskar löper starkt ökad risk att dö i kranskärlssjukdomar på grund av sin höga konsumtion av transfett.
Obligatorisk märkning
Forskarna tog åren 2004-2006 prover i 25 länder på kända källor till transfett.
Resultatet visar att den danska regleringen varit mycket effektiv. Danska konsumenter av en särskild ”riskdiet” får nu i sig mindre än ett gram transfett per dag jämfört med 30 gram 2001. I Sverige är motsvarande siffra 10 gram. En svensk med dåliga matvanor kan få i sig 15-20 gram transfett per dag.
Redan vid ett dagligt intag på fem gram transfett ökar risken för kranskärlssjukdom med 25 procent, enligt forskarna.
Kanada och USA införde nyligen obligatorisk innehållsmärkning av transfett. Svenska Livsmedelsverket har dock valt att försöka minska användandet av transfett på frivillig väg, och halterna har börjat sjunka.
Mest transfett finns i de forna öststaterna, och de länderna ligger också i topp när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar.