Sveriges och EU:s flaggor hissade framför Riksdagshuset i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT

Sverigedemokrater missnöjda med hur demokratin fungerar i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 7 av 10 som röstade på Sverigedemokraterna är missnöjda med hur demokratin fungerar i Sverige. Och när det gäller EU är siffran ännu lägre. Det visar SVT Nyheters valundersökning Valu.

Inom ramen för Valu har SVT Nyheter ställt frågan ”Hur fungerar demokratin i Sverige och EU”. Resultatet skiljer markant mellan de olika partiernas sympatisörer. Sverigedemokraternas sympatisörer är tveklöst de väljare som tycker att demokratin fungerar dåligt i Sverige. Utslaget på alla partier är 78 procent nöjda eller mycket nöjda med hur demokratin fungerar i Sverige.

För Sverigedemokratiska sympatisörer är den siffran 35 procent. Och det är bara 21 procent som svarar att de är nöjda eller mycket nöjda med hur demokratin fungerar i EU.

EU-valet 2019

Så nöjda är Kristdemokraternas väljare med demokratin i Sverige

Näst mest missnöjda med hur demokratin fungerar i Sverige är Kristdemokraternas sympatisörer – 72 procent är nöjda eller mycket nöjda med hur demokratin fungerar i Sverige medan samma siffra för EU är 49 procent.

Mest nöjda med hur demokratin fungerar i Sverige är de som sympatiserar med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna – de partier som tillsammans med Miljöpartiet ingår i Januariöverrenskommelsen.

93 procent av de som sympatiserar med de här partierna uppger att de är nöjda eller mycket nöjda.

De är mest nöjda med demokratin i EU

När det kommer till demokratin i EU är Liberalerna mest nöjda tätt följda av Centerpartiets och Miljöpartiets väljare. 66 procent av de socialdemokratiska sympatisörerna säger att de är nöjda eller mycket nöjda med hur demokratin fungerar i EU.

Antalet insamlade enkäter i Valu 2019 är 9 256.

Hur fungerar demokratin i Sverige och i EU?

Frågan: ”På det hela taget, är du mycket nöjd, ganska nöjd, inte särskilt nöjd eller inte alls nöjd med det sätt på vilket demokratin fungerar?”.

Demokratin i Sverige (andel som svarar mycket/ganska nöjd):

V: 81 procent

S: 93 procent

MP: 90 procent

C: 93 procent

L: 93 procent

KD: 72 procent

M: 81 procent

SD: 35 procent

FI: 72 procent

Övriga: 44 procent

Samtliga: 78 procent

Demokratin i EU (andel som svarar mycket/ganska nöjd):

V: 44 procent

S: 66 procent

MP: 71 procent

C: 74 procent

L: 80 procent

KD: 49 procent

M: 61 procent

SD: 21 procent

FI: 66 procent

Övriga: 26 procent

Samtliga: 56 procent

Sveriges Televisions vallokalsundersökning bygger på enkätsvar från 9 256 väljare vid 100 vallokaler och 50 förtida röstningslokaler. Resultaten är vägda för valresultatet 2014 och för valnattsresultatet 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet