”Sverigedemokraternas nedgång beror sannolikt på Moderaternas framgång”, , säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus. Foto: Adam Ihse/Mats Andersson/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sverigedemokraterna förlorar stöd

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna har förlorat stöd bland väljarna sedan förra veckan. Det visar SVT/Novus väljarbarometer. Det gör att partiet nu förlorar platsen som näst största parti.

Mitt i valspurten och med bara två och en halv vecka kvar till valdagen så står det klart att Sverigedemokraterna tappar stöd i opinionen. Enligt SVT/Novus väljarbarometern så har partiet förlorat 2,4 procentenheter i stöd på bara en veckas tid.

M återigen näst störst

19,2 procent av väljarna skulle rösta på SD om det vore val i dag enligt undersökningen. Det gör att partiet med mycket liten marginal återigen är tredje största parti eller i praktiken är jämnstora med Moderaterna som får 19,3 procent i mätningen och alltså återigen är näst störst.

– Sverigedemokraternas nedgång beror sannolikt på Moderaternas framgång, att Moderaterna återigen ses som ett trovärdigare alternativ för besvikna väljare som vill ha ett regeringsskifte, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

Foto: SVT Grafik

I övrigt är det små skillnader jämfört med förra veckans mätning. Inga statistiskt säkra förändringar går att slå fast förutom SD:s tapp. Besvärande för Kristdemokraterna som fortsatt ligger under riksdagsspärren och får stöd av 3,5 procent i undersökningen. 

V i nedåtgående trend

Vänsterpartiet är inne i en nedåtgående trend och backar för andra mätningen i rad, partiet får 8,7 procent, och jämfört med julis väljarbarometer så är minskningen signifikant.

Centerpartiet däremot fortsätter att öka och får 10,0 procent.

Små förändringar för övriga partier

När det gäller övriga partiet är det små förändringar. Liberalerna ligger tydligt över riksdagsspärren på 5,3 procent, så även Miljöpartiet som skulle få stöd av 6,2 procent om det vore val idag. Socialdemokraterna ligger kvar på en historiskt låg nivå för partiet och får stöd av 25,1 procent. 

SD:s nedgång förändrar däremot inte ställningen mellan blocken. Samlat är de rödgröna partierna fortfarande större, 40,0 procent, jämfört med allianspartierna som får 38,1.

Ställer du dig frågan: Vad ska jag rösta på?  – gör SVT:s valkompass.

S: 25,1 (+0,9)

M: 19,3 (+1,2) 

SD: 19,2 (-2,4)

C: 10,0 (+0,4)

V: 8,7 (-0,9)

MP: 6,2 (+1,0)

L: 5,3 (-0,6) 

KD: 3,5 (+0,5) 

Annat: 2,7 (-0,1) 

S+V+MP           40,0 (+1,0)

M+L+C+KD      38,1 (+1,5)

Osäkra               6,9

Inom parentes finns skillnaden jämfört med förra SVT/Novus väljarbarometer den 16 augusti. Det är enbart Sverigedemokraternas minskning som är en statistiskt säkerställd förändring. 

Frågan som ställs i väljarbarometern är: ”Hur skulle du rösta om det vore val till riksdagen i dag?” 

Novus genomförde undersökningen mellan 13-21 augusti.  

Novus väljarbarometer är baserad på 1 785 intervjuer. Svarsfrekvensen i undersökningen är 49,8 och totalt antal i urvalet 3 502. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.