SD:s riksdagsledamot Jennie Åfeldt. Foto: TT

Sverigedemokraterna ställer sig bakom bortre tidsgräns i sjukförsäkringen

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagen uppmanar regeringen att återinföra den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen. Sverigedemokraterna stödde Alliansen i eftermiddagens omröstning.

Men det är fortfarande oklart vilken tidsgräns partierna vill ha.

För drygt två år sedan slopade regeringen den bortre tidgränsen i sjukförsäkringen som infördes av Alliansen, därefter har Allianspartierna kämpat för att återinföra begränsningen.

I socialförsäkringsutskottet reserverade sig de fyra Allianspartierna för ett återinförande av den bortre tidsgränsen. Men eftersom SD då inte stödde den reservationen blev det ingen majoritet i utskottet för ett så kallat tillkännagivande till regeringen.

Men när betänkandet debatterades i riksdagen i dag meddelade SD:s företrädare att man stödjer förslaget. Därmed skulle det finnas en majoritet i riksdagen för att uppmana regeringen att återinföra den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, som infördes av Alliansregeringen men avskaffades av den nuvarande regeringen.

– Precis som jag sade i mitt anförande i förmiddags kommer vi att stå bakom Alliansen, men jag poängterade också att vi har en arbetsgrupp som arbetar med denna viktiga fråga. Vi har inte hunnit landa exakt i hur systemet ska se ut, plus att vårt färdiga förslag ännu inte är producerat, säger Jennie Åfeldt (SD) som är ledamot i socialförsäkringsutskottet till SVT Nyheter.

På eftermiddagen röstades förslaget igenom.

Behövs tidsgräns

Socialförsäkringsutskottets vice ordförande Johan Forssell (M) säger att det behövs en tidsgräns i en väl fungerande sjukförsäkring.

– När den slopades så skedde det mot de flesta bedömare, som Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Vi varnade för konsekvenserna och nu ser vi att den långa sjukfrånvaron ökar kraftigt och snabbt, säger han till TT.

Stor frihet för regeringen

I Alliansens reservation står emellertid inget om vilken tidsgräns som ska gälla. Väljarna kan heller inte räkna med att regeringen tar upp frågan den närmaste tiden, menar SVT Nyheters inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

– I och med att det är ett tillkännagivande finns det en ganska stor frihet för regeringen att göra lite som den vill i frågan. Eftersom det är val nästa år kan man inte räkna med att regeringen kommer att lägga något förslag innan dess.

Turerna kring sjukförsäkringen

2008 införde den dåvarande Alliansregeringen nya regler för sjukförsäkringen och satte en maxtid på 2,5 års för hur länge man fick vara sjukskriven. Allvarligt sjuka personer, som behövde tung sjukhusvård eller saknade verklighetsuppfattning, fick dock vara kvar.

2015 slopade den rödgröna regeringen tidsbegränsningen. Därefter har Allianspartierna kämpat för att återinföra en begränsning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.