Robert Stenkvist (SD) anser att adopterade barn ställs inför en större utmaning när de under tonåren ska finna sin egen identiet. Foto: TT

SD tonar ner motstånd mot samkönade adoptioner – möter kritik inom partiet

Publicerad

Under Sverigedemokraternas landsdagar debatterades frågan om hur partiet ställer sig till internationella samkönade adoptioner. Ungdomsförbundet vill att partiet ska byta fot i frågan, något som riksdagsledamoten Robert Stenkvist satte sig emot.
– Varför ge dem ytterligare ett trauma? Det här är inte att vara snäll mot de adopterade barnen, sa han från talarstolen.

Sverigedemokraterna är det enda av riksdagens partier som fortfarande motsätter sig att samkönade par ska få adoptera. Riksdagsledamoten Robert Stenkvist uttalade sig från talarstolen mot att partiet ska byta ställning i frågan, vilket bloggen Inte rasist men var först med att uppmärksamma.

– De här barnen har ett stort trauma nästan allihop. Deras mamma har för det första övergivit dem. Trauma nummer två är att de ser lite annorlunda ut. Det här innebär att de får jättestora identitetsproblem i tonåren och är överrepresenterade i självmordsstatistiken. Varför ge dem ytterligare ett trauma, att låta dem växa upp med två mammor eller två pappor? sade han under sitt anförande.

Mindre än en procent

Bakgrunden är att ungdomsförbundet Ungsvenskarna i en motion under landsdagarna krävde att partiet ska ändra i partiprogrammet.

– Vi kommer inte att driva den här frågan aktivt i valrörelsen 2018, utan se över det på lång sikt och ha det klart till det nya principprogrammet 2019, säger Ludvig Grufman, pressassistent för Sverigedemokraterna. 

”Ingen kan förändra normen”

Partistyrelsen skriver i sitt yttrande att det är en symboliskt laddad fråga och att man i grunden anser att barn har rätt att växa upp i en kärnfamilj med en förälder av varje kön. Men man skriver också att det finns mer forskning om hur barn som växter upp i en hbtq-familj mår nu än 2003, då lagändringen genomfördes och samkönade par tilläts adoptera.

– Ingen kan förändra normen, som ju är en mamma och pappa. Det finns en övertro på att bara vi informerar kommer allt att bli bra, men det är inte så det fungerar. Man kan delvis avhjälpa med information, men det kan inte lösa alla problem, säger Robert Stenkvist när SVT Nyheter når honom. 

Han poängterar att han inte hänvisar till någon specifik forskning i sitt tal, utan att han främst baserar sitt uttalande på egna erfarenheter från sitt arbete med ungdomar inom skolan. Ännu finns ingen forskning på hur barn som adopterats av samkönade par mår, däremot finns studier som visar att adopterade i många fall lider av psykisk ohälsa.

”Sprunget ur fördomar”

Deidre Palacios, tillförordnad vice ordförande på RFSL Sverige, menar att Stenkvist uttalande är sprunget ur fördomar.

– Det låter inte som det här uttalandet är baserat på forskning, inte någon som vi känner till i alla fall, utan snarare på fördomar. Det finns en amerikansk undersökning från 2010 som visar på att barn till lesbiska föräldrar faktiskt mår bättre än andra, säger hen.

Margret Josefsson är förbundsordförande på Adoptionscentrum. Hon säger att det som kan vara potentiellt skadligt är att inte prata öppet om förälderns sexuella läggning.

– Det måste finnas en öppenhet om homosexualitet. Barn som lever med föräldrar där man inte kan prata om det mår inte så bra. Det ska självklart finnas tillgång till både manliga och kvinnliga förebilder, men det säger man även när det handlar om ensamstående som adopterar, säger hon. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer