Sveriges arbetsmarknad växer enligt ny prognos. Foto: TT

Sveriges arbetsmarknad är ”urstark”

Publicerad

Jobben blir fler i hela landet de kommande två åren, spår Arbetsförmedlingen som nu skriver upp sina förväntningar.

I december trodde Arbetsförmedlingen på drygt 100 000 nya jobb 2017 och 2018. Den prognosen skrivs nu upp, säger prognoschef Håkan Gustavsson enligt SR Ekot.

– Man skulle kunna säga att det är en urstark arbetsmarknad, säger Håkan Gustavsson.

LÄS MER: Sverige hetaste arbetsmarknaden i hela EU

Fler jobb inom många yrken

Jobben växer på bred front i hela Sverige, både bransch- och yrkesmässigt. Arbetsförmedlingen har intervjuat 11.000 arbetsgivare runt om i landet och de ser på framtiden med stor tillförsikt, enligt Håkan Gustavsson.

Utrikes födda kommer ikapp

Den svenska arbetsmarknaden har länge varit tudelad, med en stor klyfta mellan antalet sysselsatta som är inrikes- och utrikes födda. Men arbetsförmedlingen spår nu att även detta gapet kommer att minska. 

– Ett tydligt tecken på att vi har en stark arbetsmarknad är att utrikes födda nu kliver in i allt högre grad på arbetsmarknaden, säger Håkan Gustavsson.

– Vi säger också att åtta av tio av de nya jobb som vi ser kommer att gå till utrikes födda, säger Håkan Gustavsson.

Jobben du bör satsa på

Som SVT tidigare har rapporterat finns det vissa yrken där det råder särskilt stor brist på arbetskraft. Det råder exempelvis brist på både kockar och bussförare.

Att söka sig till sjukvården eller bygg- och anläggningsbranschen är också ett säkert kort om man vill ha jobb men hetast på arbetsmarknaden är fortsatt de pedagogiska yrkena, då det råder stor lärarbrist i hela Sverige. 

LÄS MER: Här är jobben du bör satsa på i framtiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.