Regeringens krispolitik får kritik i rapport från Finanspolitiska rådet

Regeringens krispolitik får kritik i rapport

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har gått in med snabba och kraftfulla stödåtgärder. Men mycket gick också fel, slår Finanspolitiska rådet fast i en rapport om den svenska finanspolitiken under coronakrisen.

– Jag tror att det finns mycket att lära inför framtiden, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Finanspolitiska rådet kritiserar bland annat att den stora satsningen på sänkta arbetsgivaravgifter och att stödet till de allra minsta företagen – enskilda näringsidkare – kom väldigt sent.

De sänkta arbetsgivaravgifterna riktades till alla arbetsgivare, oavsett om de drabbats av krisen eller inte. Och enskilda näringsidkare tvingades i vissa fall lägga ner sin verksamhet innan stödåtgärderna var på plats.

– Enskilda näringsidkare kunde till exempel inte korttidspermittera sig själva som aktiebolagsägare kunde, och inte söka A-kassa utan att lägga ner sin verksamhet, säger Lina Aldén, vice ordförande i  Finanspolitiska rådet.

Finansministern: Utformades under tidspress

Dessutom är rådet kritisk mot att det varit många löpande ändringar av stödnivåer och självrisker i stödsystemet.

– Det är mycket som har fungerat bra, men nu är det viktigt att regeringen funderar över vad man kan göra bättre för att stöden ska bli mer effektiva, säger vice ordförande Lina Aldén.

Finansminister Magdalena Andersson tar till sig av kritiken.

– Det är en utvärdering som vi så klart kommer ha efter det här. De här stöden vi har är utformade under en väldigt kort tid under tidspress, säger hon.

Ni får kritik med att ni var för sena med stödet till de allra minsta företaget – alltså enskilda näringsidkare – många av dem kanske gick under för att ni var försenade vad är ditt ansvar för det?

– Samtidigt så var vi väldigt snabba med att ha ett särskilt stöd just för enskilda företagare med skatteanstånd där man kunde få återbetald skatt man betalat in året tidigare och sedan kunde man skjuta upp upp till sex år för att betala tillbaka på det, säger Magdalena Andersson.

Men hon tillägger att allting förhoppningsvis går mycket snabbare nästa gång – då de nuvarande stöden finns i byrålådan.

Även oppositionen får kritik

Dåligt statistikunderlag för uppföljning och utvärdering är en annan brist rådet pekar på. Men på det stora hela menar rådet att stöden varit viktiga för att minska pandemins påverkan på ekonomin.

Oppositionen får sig också en känga för utskottsinitiativ i budgetfrågor under krisen.

”De återkommande utskottsinitiativen, men även avsaknaden av en tydlig plan för återgång till överskottsmålet, är illavarslande tecken på att det finanspolitiska ramverket riskerar att urholkas”, skriver rådet i den nästan 200-sidiga rapporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.