Foto: Scanpix

Revisorer tjänar miljoner genom skatteplanering

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges främsta revisorer tjänar fem till tio miljoner kronor om året, men betalar ändå lägre skatt än många vanliga löntagare, visar SVT:s granskning.

Revisorerna för börsens 25 mest omsatta bolag tjänar 5,7 miljoner kronor om året i snitt. Fyra revisorer – alla på företaget KPMG -  tjänar över tio miljoner.  Men trots mångmiljoninkomster betalar de lägre skattesats än många vanliga löntagare.

SVT har tidigare berättat att de stora revisionsbyråerna ofta dubbelarbetar som skattekonsulter, och hjälper storföretag minska sin skatt.

– Vi ger råd om hur man optimerar sin skattesituation, sade Carl Lindgren, revisor och tidigare styrelseordförande i KPMG.

Stora aktieutdelningar

Och topprevisorerna lever som de lär. Som privatpersoner lyckas de komma ner i skatt rejält, och det handlar om att istället för höga löner, ta ut desto mer i aktieutdelning, när de är delägare i sina företag.

Skatten på arbetsinkomster kan vara hög – upp till 57 procent på miljoninkomster, men skatten på kapitalvinster är låg – normalt  30 procent – oavsett belopp.

Därför har revisionsfirmorna som policy att ge förhållandevis låga löner till sina delägare.

Revisionsföretagen Pricewaterhousecoopers, och Deloitte, betalar regelmässigt cirka 45 000 i månaden i lön till delägare – även till högsta ledning och VD.

Men istället väntar andra inkomster – aktieutdelning – för på kapitalinkomster får man som grundregel bara 30 procent skatt.

”Fåmansföretag”

Men det finns ytterligare möjligheter som de stora revisionsföretagen satt i system att använda.

Dessa stora företag har skapat bolagskonstruktioner som gör det möjligt att betraktas som fåmansföretag. Trots att till exempel KPMG skryter om att man har 147.00 personer anställda i runt 150 länder, så kan man utnyttja de förmånliga skatteregler som gäller delägare i fåmansföretag.

– I normalfall skall man vara högst fyra delägare i ett förmånsföretag. Men det finns specialregler om man är aktiv i bolaget som gör att till exempel revisionsföretag kan beskattas som fåmansföretag, oavsett storlek, säger Tomas Algotsson, enhetschef på Skatteverket.

Och då blir skatten bara 20 procent, även på aktieutdelningar på flera miljoner.

Vår granskning visar att de flesta topprevisorer tar ut lejonparten av sina inkomster just som aktieutdelning. I genomsnitt är det nära 5 miljoner om året. Det ger en skattesats på 32,5 procent totalt.

Skatt på 29,5 procent

VD:n för Ernst & Young är Jan Birgersson.  Han är en av Sveriges sämst betalda VD:ar om man ser till lön. Företaget omsätter miljarder och gör höga vinster år efter år, men högsta chefen får nöja sig med en lön på 45 000 i månaden. Många av hans anställda har mycket mer. Men sedan tillkommer drygt 6 miljoner i aktieutdelning.  Så istället för att beskattas med 53-55 procent som många VD:ar i börsbolagen med miljoninkomster, kommer Birgersson ner i en skattesats på 29,5 procent.

Fåmansreglerna gör att ju större lönesumma som finns i företaget, desto större aktieutdelningar kan man plocka ut med den lägre skattesatsen. Meningen är från början att gynna småföretagare som vågar satsa på att starta eget, och att ge extra förmån till de som också vågar anställa personal.

Minskar skatt med miljoner

En enda revisor kan genom dessa regler minska sin skatt med flera miljoner per år. För arbetsgivaren är skillnaden inte lika stor eftersom aktieutdelningen betalas med beskattade vinstmedel.

SVT har sökt representanter för de fyra stora revisionsföretagen – Ernst & Young, Deloitte, Pricewaterhousecoopers, och KPMG. Ingen från något av företagen har velat bli intervjuade om delägarnas inkomster och skatter. Pressavdelningar har meddelat att man följer gällande regelverk, och att samma regler gäller företag i andra branscher.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.