Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är en ganska stor händelse”. Hör Ulf Kristersson meddela att Sveriges militära Nato-process är avslutad. Foto: Claudio Bresciani/TT, Anders Wiklund/TT

Sveriges militära Nato-process avslutad

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges formella militära integrationsprocess med Nato är nu avslutad.

I eftermiddag kommer en gemensam deklaration skrivas under av ÖB och Nato.

Sveriges militära integrationsprocess med Nato har pågått parallellt med anslutningsprocessen, sedan Sverige lämnade in anslutningsprotokollet till Nato i juli 2022.

I praktiken kommer Sveriges Nato-integration pågå i många år framöver, men från och med i dag avslutas den formella integrationsprocessen.

Sverige och Nato

– Det är en ganska stor händelse. Tillsammans med Finlands motsvarande process så är det här en av de snabbaste integrationsprocesserna någonsin i Natos historia, säger Ulf Kristersson.

Under dagen hålls en konferens i Stockholm, ”Nato Final Integration Conference”, som i eftermiddag avslutas med att ÖB och Natos chef för förmågeutveckling, Philippe Lavigne, undertecknar en gemensam deklaration.

Soldater och stridsvagnar till Lettland

Natos formella integrationsprocess kan bara avslutas efter att ett land blivit ratificerat, och omfattar tio stycken områden, såsom exempelvis utbildning, administration och logistik, där vissa mål ska vara uppfyllda.

På en presskonferens på torsdagen meddelade Ulf Kristersson även att regeringen nu tagit det formella beslutet att ge Försvarsmakten i uppdrag att inleda förberedelserna för att skicka en reducerad bataljon till Lettland, där även stridsvagnar kommer att ingå i form av Leopard och CV90.

– Målet är att den insatsen ska vara operativ från början av nästa år efter att också riksdagen har fattat motsvarande beslut, säger Ulf Kristersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet