Ett läkemedel kallas restnoterat när det under en period inte går att beställa från tillverkaren, det vill säga när innehavaren av godkännande för försäljning av läkemedlet, inte kan leverera det. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Brist på vanlig ADHD-medicin – ”sårbart för barnen”

Uppdaterad
Publicerad

Det råder brist på Elvanse, den näst vanligaste ADHD-medicinen i Sverige. Läkemedlet har varit restnoterat sedan oktober och beräknas vara det fram till 31 januari 2020. Flera BUP-mottagningar runtom i landet har redan blivit kontaktade av familjer som påverkats av bristen.

– Det blir sårbart för barnen, säger läkaren Björn Serrander på BUP i Göteborg.

Elvanse är ett receptbelagt läkemedel som ges till vuxna och barn över 6 år med ADHD. Den bidrar till att förbättra uppmärksamhet, koncentrationsförmåga och att minska impulsivt beteende.

Elvanse i dosen 20, 40 och 60 milligram har varit restnoterat hos Läkemedelsverket sedan 28 oktober i år och tros vara det fram till 31 januari 2020. Doserna 30, 50 och 70 milligram har dock inte restnoterats.

Finns ingen alternativ medicin

Enligt Socialstyrelsen fick 45 163 personer Elvanse utskrivet minst en gång under 2018, vilket gör läkemedlet till den näst vanligaste ADHD-medicinen i Sverige efter läkemedlet metylfenidat. Men till skillnad från metylfenidat, som tillverkas av flera företag, så finns det inget alternativ till Elvanse.

– Vi försöker hjälpa familjerna så gott det går. Men när det bara finns en typ, och tillverkare, av den här medicinen, blir det sårbart för barnen, säger Björn Serrander, ST-läkare på Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Göteborg.

Dessutom är Elvanse inte ett så kallat förstahandspreparat.

– Tar man den här medicinen så har man redan provat andra som inte har fungerat bra, säger Serrander.

Läkaren: Pausa under julen

Enligt Björn Serrander är det svårt att veta hur restnoteringen kommer att påverka patienterna, eftersom medicineringen är väldigt individuellt anpassad. För vissa går det bra att byta dos, medan det för andra inte går lika bra.

– Har man hittat exakt rätt dos som passar bra, kan det vara rätt känsligt att byta. Då kanske det till och med är bättre att pausa sin medicinering, än att byta. Ett tips är att göra uppehåll under jullovet, om man klarar av det, säger han.

Kräver extraarbete

Drygt 18 000 av de som fick Elvanse utskrivet i fjol var under 19 år. När SVT Nyheter kontaktar BUP-mottagningar i Stockholm, Göteborg och Malmö säger samtliga att bristen på medicinen har märkts av.

– Föräldrar måste vända sig till BUP-mottagningen och diskutera med sjuksköterska och läkare för att hitta lösningar om den vanliga dosen är slut. Patienten måste göra kontroller av puls och blodtryck, vilket tar tid för patient, föräldrar samt vården och undantränger andra patienter, säger Madeleine Ardbo, patientsäkerhetsöverläkare och biträdande verksamhetschef på BUP Stockholm.

”Skapar oro”

Om patienten inte mår bra av en förändrad dos kan behandlingen tvingas avbrytas, vilket kan leda till att patienten riskerar att vara omedicinerad och få ökade ADD- eller ADHD-symptom, och lägre funktionsnivå.

– Bristen på medicinen är inget katastrofläge i min bedömning, men det skapar oro och leder till praktiska svårigheter för de som drabbas, säger Gunnar Moustgaard, medicinsk rådgivare för psykiatri och rehabilitering i region Skåne.

Takeda, som producerar och distribuerar Elvanse, skriver i ett mejl till SVT Nyheter att de ”arbetar på att miniminera eventuella negativa effekter för patienter” och att de ”prioriterar leverans till de länder som påverkats, där Sverige är prioriterat”.

Restnotering

Ett läkemedel kallas restnoterat när det under en period inte går att beställa från tillverkaren, det vill säga när innehavaren av godkännande för försäljning av läkemedlet, inte kan leverera det.

Det kan finnas flera olika anledningar till att ett företag tillfälligt inte kan leverera sitt läkemedel; till exempel problem i tillverkningen, brist på aktiv substans eller att efterfrågan på läkemedlet blir oväntat hög.

När det under en period inte går att beställa ett läkemedel från en tillverkare så arbetar man på flera håll för att hitta en lösning för patienten.

Du kan själv ta reda på om ditt läkemedel är restnoterat via Läkemedelsverkets lista över restnoteringar. Apoteket kan hjälpa dig att se om det finns några likvärdiga läkemedel tillgängliga.

Källa: Läkemedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.