Sveriges snabbaste superdator klar – och nästa väntar runt hörnet

Publicerad

Nu invigs “Berzelius”, den nya superdatorn vid Linköpings universitet. Byggd med fokus på konstgjord intelligens, maskininlärning. 

Men om bara några månader väntas KTH i Stockholm ha sin nya dator klar, som då blir snabbast i Sverige. 

Nationellt superdatorcentrum NSC i Linköping har köpt en ny superdator för 150 miljoner kronor, med pengar från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. ”Berzelius” är döpt efter den världsberömde svenske kemisten Jöns Jacob Berzelius. I namnet ingår också bokstäverna “LiU”, den vanliga förkortningen för Linköpings universitet.

– Vad man ska göra mesta tiden är att träna neurala nätverk. Det kräver väldigt stora dataset. Ett program för självkörande bilar behöver lära sig att känna igen bilar eller fotgängare. Det är en inlärningsprocess som måste uppdateras eftersom det hela tiden kommer nya situationer, säger Niclas Andersson, teknisk chef vid NSC. 

Skulle motsvara minst 15 000 hemdatorer

“Berzelius” har prestanda på 300 petaflops. En flop är en fritalsoperation, multiplikation eller addition, i sekunden. Peta betyder att det är 15 nollor efter 300-siffran. Med så enorm hastighet och så absurda tal undrar man hur många hemdatorer det motsvarar. 

– Om man antar att en laptop har fyra kärnor så skulle “Berzelius” motsvara cirka 15 000 hemdatorer. Men du kan lika gärna säga “mellan 10 000 och 100 000”. De är för olika för att egentligen kunna jämföras, säger Niclas Andersson.

På KTH i Stockholm beslutades nyligen om bygget av nästa snabbaste superdator, med 100 miljoner kronor i anslag. Två superdatorer i Sverige samma år alltså. Men det är en ren slump med olika finansiärer, säger Gert Svensson, föreståndare på KTH.

Utvecklingen kan mattas av

KTH:s “Thora Dardel” kommer att klara färre petaflops än “Berzelius” men ha betydligt högre precision. 

– Vår inriktning blir vetenskapliga beräkningar och simuleringar. Det kan handla om corona-virusets gener, det kan handla om luftflöden kring flygplan för att spara bränsle, eller klimatet. Ibland är det enklare att göra beräkningar än experiment, konstaterar Gert Svensson. 

Hur långt kan superdatorerna drivas i prestanda? Niclas Andersson säger att det börjat märkas en avmattning nu. 

– Utvecklingen av hårddiskars storlek går inte alls lika fort som för tio år sedan. Det finns också en fysikalisk gräns. När linjer på chips bara är 10 atomer breda börjar ledningar röra på sig eftersom atomer inte ligger stilla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.