En av Sveriges största Fortnite-streamers, Linus ”Zaitros” Andersson, och en bild från spelet Fortnite föreställandes ett naturlandskap. Foto: Instagram/Pressbild

Sveriges största Fortnite-streamer fördömer bedragarna

Publicerad

Sveriges största streamer av spelet Fortnite, Zaitros, har stött på så kallade scam-sajter som försöker lura personer på pengar genom spelet.

– Det är inget nytt med bedragare av den här typen. Det finns i alla spel, säger Andersson.

Med sina 104 000 följare på stream-sajten Twitch är Linus Andersson, mer känd under sitt alias Zaitros, Sveriges största Fortnite-streamer och Youtuber.

Han har stött på flera hemsidor som påstår sig ge bort spelets valuta V-bucks gratis, när det i själva verket är bedragare som driver sajterna. I värsta fall kan de få tillgång till bankkortsuppgifter.

– Ibland händer det att de här sajterna blir promotade av Youtube, och det är inte alls bra, säger Andersson.

Hemsidorna dyker alltså upp som reklam på Youtube, och har på något sätt lyckats passera sajtens säkerhetskontroller.

– Det är inget nytt med bedragare av den här typen. Det finns i alla spel. Det är bara att Fortnite är större än andra spel just nu.

Uppmanar till att inte köpa

Streamare lägger vanligtvis upp sina klipp på Youtube, där reklam för sajter som drivs av bedragare kan dyka upp.

– Det vi streamers kan göra är att se till att inte få sådan reklam på Youtube. Man ska även uppmana till att inte köpa V-bucks eller andra spelares konton, från icke-officiella sajter, säger Andersson.

– Om jag ser någon som blivit scammad brukar jag säga att man ska vara försiktig och inte bara klicka på allt man ser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.