• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Anders Wiklund/TT

Sveriges tillväxt sedan 2000 slår både euro-zonen och USA

Publicerad

Ett dystert 2023 lämnar vi bakom oss. Men faktum är att det snarast är ett hack i kurvan. Sveriges tillväxt- och välståndsutveckling slår nämligen eurozonens länder med råge sedan euron infördes 2000.

Den globala lågkonjunkturen har drabbat Sverige extra hårt under det senaste året. Tillväxten har hamnat i botten i jämförelse med andra länder inom EU och kronan har varit nere och nosat på rekordsvaga nivåer.

Det är en situation som en del har använt som argument för att återuppväcka tanken på att ge upp kronan och införa euron. Men enligt Mats Kinnwall, som är chefsekonom på Teknikföretagen, finns inget som talar för att det skulle ”rädda” den svenska ekonomin.

Slår till och med USA

Han menar att det ger en felaktig beskrivning av hur den svenska välståndsutvecklingen har varit.

– Sedan euron infördes vid millennieskiftet har Sverige haft en starkare utveckling av tillväxten än länderna inom eurozonen. Den har till och med varit starkare än utvecklingen i USA, säger Mats Kinnwall.

BNP-utvecklingen. Sedan millennieskiftet toppar Sverige jämfört med eurozonen och USA. Foto: SVT

Oavsett hur man mäter så har den svenska ekonomin gått bättre än i stort sett alla länder inom eurozonen, möjligen Irland och Luxemburg undantaget. Ändå är det enligt Mats Kinnwall inget argument för att säga att vi har tjänat på att vi inte har infört euron i Sverige.

– Det är andra faktorer som styr den långsiktiga tillväxten än valutan. Vi kan inte dra slutsatsen att det var bra att inte införa euron, säger Mats Kinnwall.

Stark uppgång väntar

Att Sverige drabbats särskilt hårt av årets globala nedgång i ekonomin har enligt Mats Kinnwall till stor del att göra med att vi har en räntekänslig ekonomi. Och det kan i sin tur göra att vändningen uppåt när krisen väl är över bli starkare än i andra länder.

– Just nu går det dåligt för Sverige för att vi hushållen har drabbats särskilt hårt av de räntehöjningar som har genomförts. Så fort räntorna går ner igen så tror jag att vi kommer att återgå till en starkare tillväxttrend jämfört med länderna inom eurozonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.