Fallen med den fängslade bokförläggaren Gui Minhai och journalisten Dawit Isaak i Eritrea ska vara utgångspunkten för kommissionen. Foto: Kalle Ahlsén/Anders Wiklund/TT

Sveriges tysta diplomati ska granskas

Uppdaterad
Publicerad

En oberoende undersökningskommission ska granska Sveriges tysta diplomati, rapporterar Ekot.

Samtliga partier i riksdagens utrikesutskott har ställt sig bakom ett krav från Moderaterna om ett sådant tillkännagivande till regeringen.

Det är de uppmärksammade fallen med den fängslade bokförläggaren Gui Minhai i Kina och författaren och journalisten Dawit Isaak i Eritrea som ska vara utgångspunkten för kommissionen.

-Vi har inte lyckats från svensk sida när Gui Minhai sitter fast i Kina och när Dawit Isaak sitter fast i Eritrea, säger Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark till Ekot.

– Och då finns det skäl att se vad som har gjorts, vad man kan lära sig av det, vad som kunde ha gjorts bättre eller vad som har motiverat i den så kallade tysta diplomatin, fortsätter han.

”Kanske inte gör det med glädje”

Det var i vintras som moderatledaren Ulf Kristersson efterlyste en granskning av regeringens handläggning av fallet med Gui Minhai. Kristerssons krav fick stöd av Vänsterpartiet ansåg att en sådan granskning även borde innefatta fallet med Dawid Isaak som suttit inspärrad i 20 års tid.

– Regeringen kanske inte gör det här med glädje, men att de samtidigt förstår det politiska trycket osm finns och att de är en minoritetsregering, säger Vänsterns utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling.

Tillkännagivandet till regeringen väntas klubbas av riksdagen i mitten av januari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer