Arkivbild. Några män ber i en moské. Foto: TT arkivbild

Sveriges unga muslimer får rätt om statsstöd

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att neka Sveriges unga muslimer (SUM) statsbidrag var felaktigt. Det slår förvaltningsrätten fast, efter en överklagan.

– En skön seger för våra medlemmar, säger SUM:s ordförande Rashid Musa.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) hänvisade i sitt beslut om avslag till att SUM och dess medlemsorganisationer ”pekats ut som en miljö” där vissa individer inte respekterar demokratins idéer.

Men att SUM kritiserats i medier räcker inte för att avslå ansökan om statsbidrag, konstaterar förvaltningsrätten.

– När MUCF nekade oss statsbidraget var det på väldigt vaga grunder. Det har vi hävdat hela tiden. Så det känns bra att förvaltningsrätten nu ger oss rätt, säger Rashid Musa.

Inte heller de konkreta fall som kritiken riktat in sig på ger anledning till avslag, enligt förvaltningsrätten. Det rör sig om föreläsare som SUM bokat och som anklagats för att ha gjort uttalanden i strid med demokratins idéer.

”Allvarlig anklagelse”

Två av dem deltog dock aldrig i evenemangen, då de avbokades efter kritiken. Och vad gäller den tredje, den brittiske författaren och journalisten Yvonne Ridley, har MUCF inte gett några exempel på problematiska uttalanden, skriver förvaltningsrätten i domen.

– Att vi är en organisation som inte respekterar demokratins värderingar, såsom yttrandefrihet och jämställdhet, är en väldigt allvarlig anklagelse som helt och håller saknar grund, säger Musa.

Myndigheten har även lyft fram anklagelser om kopplingar till organisationer som Muslimska brödraskapet. Men den anförda bevisningen – en studie av terrorforskaren Magnus Norell – beskrivs som otillräcklig då den saknar källhänvisningar gällande nämnda påståenden.

Sammantaget finns ingen anledning att ifrågasätta att SUM ”i sin verksamhet respekterar demokratins idéer”, enligt förvaltningsrätten.

Hämmat organisationen

Det uteblivna statsbidraget för 2017 har tvingat SUM att skära ner i sin verksamhet, säger Rashid Musa.

– Våra medlemmar kommer inte från resursstarka familjer och kan inte bära upp hela organisationen själva. Vi företräder en väldigt marginaliserad grupp, vilket gör det här statsbidraget viktigt.

Förvaltningsrättens dom upphäver MUCF:s beslut och skickar tillbaka ärendet för en ny bedömning. Myndigheten ska nu ta ställning till om man ska överklaga domen eller inte.

Hur ser ni på att förvaltningsrätten underkänner ert beslutsunderlag?

– Det är den sökande organisationen som behöver bevisa att de uppfyller förordningarna och vi ansåg inte att SUM gjorde det. Och förvaltningsrätten anser att de gör det. Så då behöver vi titta på det, säger myndighetens kommunikationschef Jonny Lindqvist.

Fakta: MUCF

MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, har bland annat i uppdrag att bevilja bidrag till barn- och ungdomsorganisationer.

För att få bidrag måste organisationerna vara demokratiskt uppbyggda, följa demokratins idéer och leva upp till de villkor som finns i bidragets förordning.

Varje organisation får bland annat ett fast belopp på 350 000 kronor och ett rörligt som baseras på hur många medlemmar och medlemsföreningar man har i organisationen. Alla organisationer är skyldiga att redovisa hur pengarna har använts.

För år 2017 delades 212 miljoner kronor ut i bidrag till 110 barn- och ungdomsorganisationer.

Källa: MUCF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.