Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har känt ett behov av att säga min mening”. Hör Sverker Thorén som är en av de liberaler som är missnöjd med Tidöavtalet. Foto: SVT

Sverker Thorén (L) jobbar för att L ska lämna Tidöavtalet: ”Många känner som jag”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen samlas hundratals liberaler för att diskutera partiets riktning framåt. Uppslutningen bakom Tidöavtalet är numera stor och den öppna kritiken mot SD-samarbetet har delvis tystnat. Men alla är inte nöjda med den nya ordningen.

– Att se det här hända har varit tragiskt, säger Sverker Thorén (L), som själv driver frågan att partiet ska lämna avtalet.

Frågan om hur Liberalerna ska förhålla sig till SD har under de senaste åren lett till interna slitningar. Inför valet i fjol meddelade den förre partiledaren Bengt Westerberg att han tänkte rösta på Centerpartiet, och flera andra har också lämnat partiet i protest.

Men med tiden har kritiken tystnat.

En av få som väljer att öppet ta strid mot Tidösamarbetet under Liberalernas landsmöte i helgen är Sverker Thorén.

– Att på åskådarbänk sitta och se det här har varit tragiskt, säger han.

I snart 40 år har han varit engagerad i partiet i form av riksdagsledamot, partistyrelseledamot och profilerad kommunpolitiker. Nu har han rest till Linköping för att försöka få partiet att sluta samarbeta med SD.

– Jag har som medlem känt behovet av att säga min mening. Så att människor utanför partiet och i partiet ser att det fortfarande finns de som känner på det här sättet.

Partistyrelsen säger nej

I en motion som yrkar på att L ska lämna Tidöavtalet skriver han:

”Efter det senaste valet blöder vårt parti trovärdighet. Liberalerna blev det parti som beredde vägen för ett repressivt, auktoritärt, nationalistiskt parti med rötter i fascistiska och nazistiska organisationer.”

Partistyrelsen yrkar på avslag.

– Jag tror att man behöver förhålla sig till den realitet som finns i Sveriges riksdag. Nu har vi säkerställt att det inte ska vara fyra år till med kaos, säger Gulan Avci, partisekreterare.

Hon framhåller att Tidöavtalet bara gäller den här mandatperioden och att Liberalerna kommer att gå till val som ett självständigt parti 2026.

Men för Sverker Thorén är det inte tillräckligt.

– Vi behöver säga betydligt mer än det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.