I förlängningen kan missbedömningar leda till att arbetssökande inte får hjälp i tid, menar Riksrevisionen. Foto: TT

Svidande kritik mot regeringens arbetsmarknadspolitiska insatser

Publicerad

Regeringen överskattade kraftigt hur många som skulle delta i arbetsmarknadspolitiska insatser under nio års tid. Det har lett till att resurser har lagts på insatser med få deltagare – och i förlängningen till att arbetssökande inte får hjälp i tid, enligt Riksrevisionens granskning.

Riksrevisionen, som har i uppdrag att granska den verksamhet som bedrivs av staten, har undersökt hur väl regeringen lyckades förutse deltagarantalet för 23 arbetsmarknadspolitiska insatser som infördes under åren 2006–2015. Resultatet är nedslående.

Regeringen har systematiskt överskattat antalet deltagare, vilket har bidragit till att Arbetsförmedlingen vissa år tvingats lämna tillbaka så mycket som en tredjedel av sina anslag. Under åren 2008–2016 har i genomsnitt 1,2 miljarder kronor som skulle gå till arbetsmarknadspolitiska program inte kommit till användning, visar granskningen.

Arbetssökande får inte hjälp i tid

Under 2016 lämnade Arbetsförmedlingen tillbaka nära 2,3 miljarder kronor.

– Det är allvarligt för att det är så stora anslag. Det är mycket pengar som inte har använts. Det har pågått under lång tid, insats efter insats. Trots stora skillnader mellan bedömning och verklighet har man fortsatt lansera nya insatser, säger Yvonne Thorsen, projektledare för granskningen.

I förlängningen kan missbedömningar leda till att arbetssökande inte får hjälp i tid, menar Riksrevisionen.

– Det kan fördyra enskilda insatser eftersom det är för få deltagare. De här bedömningarna är också underlag för prognoser om framtidens arbetslöshet och sysselsättning, det kan slå fel om man har en överskattad bedömning.

Förslag på åtgärder

Myndigheten listar nu en rad förslag till åtgärder. Regeringen bör bland annat bli bättre på att analysera de faktorer som visat sig påverka deltagarantalet samt analysera orsakerna till eventuella avvikelser.

– Det har funnits en överoptimism som vi tror beror på att man har analyserat nya insatser istället för tidigare insatser. Man har använt dem som mål snarare än en diagnos, säger Yvonne Thorsen.

”Positivt att arbetslösheten minskar”

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson välkomnar granskningen, och menar att man redan vidtagit vissa åtgärder.

– Det här är ett allvarligt problem. Många arbetsgivare har tyckt att det är för många och för krångliga anställningsstöd, som gjort det svårt att använda dem. Därför har vi slagit ihop alla anställningsstöd till ett, säger Ylva Johansson.

Men arbetsmarknadsministern anser också att granskningen tyder på en positiv trend.

– Vissa saker, som att arbetslösheten faller snabbare än vad regeringen trott, är för mig bara en positiv utveckling. Det kan man inte alltid förutse med en korrekt prognos, säger Ylva Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.