Spridningen av svininfluensan och den traditionella säsongsinfluensan ökar. Under mellandagarna dog en 11-årig pojke i Norge efter att ha insjuknat i svininfluensa och även i Sverige ökar antalet insjuknade personer under årets första vecka. Samtidigt minskar vaccineringen bland svenskarna.
Under torsdagsmorgonen gästade smittskyddsläkaren Åke Örtqvist Gomorron Sverige för att reda ut några av de frågetecken som råder kring det nya uppblossandet av svininfluensan, samt för att uppmana de som är i riskzonen att vaccinera sig.
Hur allvarlig är svininfluensan?
– Svininfluensan är egentligen inte allvarligare än den traditionella influensan, men den är annorlunda. Den drabbar ju fortfarande främst de som har kroniskt underliggande sjukdomar eller är känsliga på olika sätt. Men när den var ny som pandemi så såg man ju att den också drabbade unga och friska, vilket är ovanligt, men det händer.
”Skyddet har börjat att avta”
Varför kommer svininfluensan tillbaka nu, efter att det varit ett relativt lågt antal insjuknade sedan 2009?
– Dels är det ju så att många fick svininfluensan då, 2009, och de personerna är säkert skyddade fortfarande. Och dels tog vi vaccinet som, trots sina biverkningar, var väldigt bra för att ge skydd mot influensan. Efter åren som gått börjar nu det vaccinskyddet sakta att minska. Ett vanligt influensavaccin ger kanske skydd i ett halvår men det som vi tog 2009 har nog gett skydd i två eller tre år.
Vad vill du säga till de som idag inte vill vaccinera sig efter allt som hänt?
– Det är lätt att förstå att människor är skeptiska tycker jag. Samtidigt så är det här inget som vi nu rekommenderar ”igen” efter att tre år har gått, utan den här vaccinationen rekommenderar vi varje år tillsammans med säsongsvaccinet, till de som är i riskgrupper. Är man väldigt gammal, har nedsatt immunförsvar, kronisk hjärt-, lung-, lever- eller njursjukdom, eller någon neurologisk sjukdom, då ska man vaccinera sig. Och det är ett annat vaccin vi vaccinerar med nu.
Vad är det för skillnad på vaccinet från 2009 och det vaccin som finns i dag?
– Det vaccin vi har nu är ett sammansatt vaccin som bland annat ger skydd mot svininfluensan men också mot den vanliga influensan.
”Inget samband mellan detta vaccin och narkolepsi”
Kan man vara säker på att man inte drabbas av narkolepsi om man går och vaccinerar sig idag?
– Det här vaccinet har använts i ett tjugotal år, på många miljoner människor, och även de efterföljande åren efter svininfluensan och det finns inget samband mellan det vaccinet och narkolepsi.
Hur villiga är svenskarna att vaccinera sig i dag?
– Tyvärr har vaccineringen gått ner på grund av debatten som har varit kring narkolepsi, och det är förståeligt. Samtidigt så ser man att vaccineringen minskar även i den grupp som inte varit i riskzonen för att få narkolepsi, det vill säga framför allt de äldre. Så nedgången vi ser måste vi vända på, för annars finns det en stor risk att folk blir svårt sjuka nu när influensan kommer igen.
”Vi måste motverka den rädsla som finns som allmänheten”
Varför tror du att folk inte vill vaccinera sig?
– Jag tror att det finns en rädsla, och att vi måste motverka den rädslan genom att ge konkret och korrekt information om att det vaccin som vi använder nu inte ger de biverkningar som folk misstänker.
Hundratals föräldrar gick och vaccinerade sina barn 2009 på er inrådan och sen fick deras barn narkolepsi. Varför ska de lita på er den här gången?
– Den gången hade vi en helt annan situation, det vi hade då var en pandemi som tog väldigt många liv och skadade väldigt många människor runt om i världen. Vi bedömde då att vi behövde vaccinera hela befolkningen. I dag ger vi rådet att vaccinera de personer som har risk att bli svårt sjuka, inte alla barn.