Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett ryskt hackernätverk misstänks ligga bakom attacken mot AMF. Foto: TT

Data om 186 000 svenska pensionskunder har läckt ut

Uppdaterad
Publicerad

Namn, adress, personnummer och premieinformation har röjts för närmare 186 000 kunder hos pensionsbolaget AMF. Ett ryskt, ökänt hackernätverk misstänks stå bakom attacken.

– Vi tar händelsen på stort allvar, säger Lena Ringström, it-chef på AMF.

Pensionsjätten AMF utsattes för ett dataintrång i slutet av maj. Nu har känslig information om deras kunder börjat spridas på den mörka sidan av internet, det så kallade darknet.

– Vi tar händelsen på stort allvar och när den inträffade agerade vi därför snabbt, säger Lena Ringström på AMF.

Attacken kopplas till den ökända ryska hackergruppen Clop som de senaste månaderna har attackerat och stulit data från en rad stora bolag runt om i världen.

– Attacken upptäcktes den 31 maj och vi stängde direkt ned de drabbade servrarna. Det var en automatiserad attack som drabbade många företag och organisationer över hela världen, säger Lena Ringström.

Hackergruppen är känd för att använda utpressningsvirus i samband med sina attacker, därefter brukar de kräva en lösensumma för att inte sprida informationen vidare.

AMF har inte betalat något säger de och enligt uppgifter till SVT började hackergruppen nyligen släppa informationen om deras kunder via darknet.

Attacken är polisanmäld

Amerikanska FBI har sedan tidigare utlyst en belöning på tio miljoner dollar för de som kan komma med avgörande information om hackergruppen, detta sedan flera amerikanska myndigheter drabbats av deras intrång.

AMF har anmält attacken mot dem till Polisen, Finansinspektionen och Integritetsskyddsmyndigheten. I anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten skriver bolaget att it-angreppet riskerar att orsaka ”intrång i registrerades integritet”. Utöver detta har även andra åtgärder vidtagits.

Enligt AMF finns inga uppgifter om personer med skyddad identitet med i det material som hackarna kommit över.

– Vi informerade de berörda kunderna om intrånget. Sedan har vi dragit lärdom av attacken och säkerställt våra system, säger Lena Ringström. 

FAKTARUTA: Det här är AMF

AMF ägs av LO och Svenskt Näringsliv, totalt har de hand om tjänstepensionen åt cirka fyra miljoner sparare.

Bolaget förvaltar drygt 700 miljarder kronor och är den tredje största aktiva ägaren på Stockholmsbörsen.

AMF-koncernen består av AMF Tjänstepension samt dotterbolagen AMF Fonder och AMF Fastigheter.

Källa: AMF.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.