SVT avslöjar nytt kärnkraftsfiasko: Bortglömd dammsugare kostade Ringhals 1,8 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Television kan i dag avslöja det senaste fiaskot i svensk kärnkraft. En bortglömd dammsugare i en reaktor i Ringhals har gjort att kärnkraftsanläggningen förlorat inkomster på hela 1,8 miljarder kronor i år. Och dammsugaren upptäcktes inte trots inspektioner.

Den 10 maj i år började det brinna den andra reaktorn i Ringhals. Branden skedde när ledningen hade flyttat fram en provtryckning av reaktorinneslutningen för att spara in tre dagar av det nödvändiga underhållsarbetet. Men någon hade glömt att plocka bort en våtdammsugare – något som fick ödesdigra konsekvenser.

-Sådant ska inte finnas kvar i en inneslutning när man gör en tryckprovning, säger Peter Gango som är chef för Vattenfalls kärnkraftsverksamhet. Det var ett mänskligt misstag och något sådant ska inte förekomma i våra kraftverk.

På frågan varför det ändå skedde svarar Peter Gango:

-I det här fallet har det varit ett misstag. Vi ser därför över våra processer så att motsvarande saker inte händer i framtiden.

Missades trots inspektioner

I själva verket upptäcktes inte dammsugaren – trots att inspektionsrundor genomfördes innan provtryckningen.

-I det här fallet hade vi rundor, men mänskliga misstag händer och man glömde ändå dammsugaren. Det är beklagligt, säger Peter Gango.

När trycket ökade så kortslöts dammsugaren och det började brinna. Dessutom fanns det plast och skoskydd i närheten som också brann upp.

Sju månader

Vid branden spreds sot över stora områden vilket gör att saneringsarbetet efteråt har varit mycket omfattande. Minst sju månader beräknas det ta. Först den 17 december hoppas ledningen få igång reaktorn igen.

Det innebär att Ringhals anläggning tappat 1,8 miljarder kronor i inkomster i år enligt beräkningar som det oberoende mäklarföretaget Bergen Energi gjort för Sveriges Television. Detta drabbar framför allt drabbar statliga Vattenfall som äger 70 procent av anläggningen och som bekräftar beräkningarna.

-Enligt våra egna analyser är produktionsförlusterna för Vattenfall över en miljard kronor så det är relativt stora summor vi pratar om, säger Peter Gango.

Alla fyra reaktorerna avställda

Ringhals har i år haft stora problem med sin verksamhet. Förutom branden i reaktor två har det även varit stora förseningar för moderniseringsarbetet för reaktor fyra. Det skulle ursprungligen ha tagit 100 dagar men har dragit ut på tiden. Det är förklaringen till att samtliga Ringhals fyra reaktorer nu står avställda. Ringhals ledning hoppas dock kunna få i gång två av reaktorerna under nästa vecka.

Jan Nylander

jan.nylander@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.