SVT avslöjar: Trots klimatlarmen – svenska industrier får tillstånd att öka sina utsläpp

Uppdaterad
Publicerad

Under de närmaste åren måste utsläppen av växthusgaser minska drastiskt. Ändå godkändes förra året nya utsläpp från svenska industrier som motsvarar vad hela inrikesflyget släpper ut på ett år. Företagen som fått tillstånd ingår i handeln med EU:s utsläppsrätter – och Sverige kan därför inte stoppa ökningen.

Sju svenska industrianläggningar, bland annat Preem, St1 Refinery och elbolaget Eon, fick förra året godkänt att göra betydande ökningar av sina utsläpp. Sammantaget handlar det om tillstånd för nya utsläpp på över 500 000 ton koldioxid, enligt siffror från Naturvårdsverket.

– Det är självklart väldigt oroväckande. Vi behöver se en utsläppskurva som snabbt går åt andra hållet, säger Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen.

Klimatkrisen

Sverige kan inte påverka

Företagen som fått tillstånd ingår i handeln med EU:s utsläppsrätter, och därför kan Sverige inte påverka ökningen. Det menar Tomas Kåberger på Klimatpolitiska rådet, ett expertorgan vars uppdrag är att utvärdera hur väl regeringens politik leder till att klimatmålen nås.

– Utsläppshandelssystemet räcker inte för att vi ska nå de svenska klimatmålen om att helt bli av med utsläppen år 2045. Om vi ska nå de svenska målen krävs antingen att EU skärper handeln med utsläppsrätter eller att vi inför kompletterande styrmedel i Sverige, säger Kåberger.

Att företagen getts tillstånd att göra ytterligare utsläpp av koldioxid betyder dock inte att de totala utsläppen i Sverige kommer öka med motsvarande mängd.

Kompenserar med förnybar diesel

Sveriges största drivmedelsbolag, Preem, som fått tillstånd att öka sina utsläpp på sina raffinaderier i Lysekil och Göteborg med uppåt 300 000 ton koldioxid, räknar med att hämta hem den utsläpps-ökningen genom produktion av förnybar diesel.

– Räknar man på det netto kommer det innebära minskade koldioxidutsläpp, säger företagets hållbarhetschef Malin Hallin.

Här är industrierna som fått tillstånd för ökade utsläpp inom EU:s utsläppshandel:

PreemAB i Lysekil och Göteborg: 300 000 ton koldioxidekvivalenter

Eonvärme Sverige AB: 100 000 ton koldioxidekvivalenter *

St1Refinery: 100 000 ton koldioxidekvivalenter **

YaraAB: 20 000-30 000 ton koldioxidekvivalenter

StenaAluminium AB: 10 000 ton koldioxidekvivalenter

BodensEnergi AB: 10 000 ton koldioxidekvivalenter

Källa:Naturvårdsverket

* Eonuppger att de begärt tillstånd för utsläppsökningar till sin nya kraftvärmeproduktion i Högbytorp. Anläggningen ska, enligt företaget, bidra till mindre metanutsläpp tack vare hur avfall behandlas i anläggningen, och också erbjuda ett alternativ till fossilabränslen genom den biogas som också produceras i Högbytorp.

** St1Refinery uppger att de har sökt tillstånd för utsläppsökningar som en förberedelse för produktion av förnyelsebara bränslen. Enligt företaget kommer den bensin och diesel som ska produceras leda till minskade utsläpp av koldioxid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet