Styrelseproffset och tidigare AB Volvo-ordföranden Finn Johnsson är en av flera närboende som har överklagat Preems tillstånd att bygga ut raffinaderiet i Lysekil. Foto: Emil Larsson/SVT

Upprörda känslor i Lysekil – näringslivsprofilen Finn Johnsson rasar

Uppdaterad
Publicerad

Preems planer på att bygga ut sitt raffinaderi i Lysekil har skapat en infekterad konflikt på orten, där jobb och miljardinvesteringar ställs mot närmiljön och klimatet. För näringslivsprofilen och AB Volvos tidigare ordförande Finn Johnsson är valet självklart.
– Det här är en vansinnig investering, säger han.

De vita väggarna på herrgården i Brastad utanför Lysekil är nytvättade och nymålade och blänker i solskenet.

– Det gör vi nästan varje år. Stora svavelflagor sätter sig på väggarna och fräter sönder målarfärgen, säger Finn Johnsson.

Måste tvätta husen

Nedanför huvudbyggnaden ligger den glittrande Brofjorden, och på andra sidan vattnet Preems cisterner och skorstenar. Vinden från raffinaderiet skapar stora problem på ägorna, menar Finn Johnsson och pekar på båten nere vid bryggan.

– Det blir en svart hinna som lägger sig på den, som vi måste tvätta ett par gånger varje sommar. Samma sak med fönstren på husen. De tvättar vi också ofta. Och det är många fönster.

Det kan bli ännu värre.

I november i fjol fick Preem grönt ljus av Mark- och miljödomstolen för att bygga ut sin verksamhet. I förlängningen kan det leda till att utsläppen av både svavel och koldioxid fördubblas. Finn Johnsson har tillsammans med drygt hundra andra personer, främst boende i närområdet, överklagat domen.

Infekterad konflikt

På fredag bestämmer Mark- och miljööverdomstolen om de ska ta upp fallet. Gör de inte det får Preem genomföra sin utbyggnad, planer som beräknas koldioxidutsläppen fördubblas till 3,4 miljoner ton – vilket är över sex gånger mer koldioxid än inrikesflygets årliga utsläpp.

Utbyggnadsplanerna har skapat en bitter konflikt på Västkusten. Flera boende i Lysekil som SVT har pratat med vill inte ställa upp på intervju av rädsla för vad omgivningen ska tycka. Preem är en viktig arbetsgivare i kommunen, och det talas om nya investeringar i det nya bygget på uppåt 15 miljarder.

– So what? Det är väl bättre att investera de pengarna i någon annan industri, säger Finn Johnsson.

Men du har ju en lång erfarenhet inom industrin, kan du inte förstå att ett företag som Preem vill expandera sin verksamhet?

– Jo, det ligger naturligtvis i sakens natur, men i en sådan här känslig miljö som Bohuslän ändå är har jag väldigt lite förståelse.

”Tror projektet blir för dyrt”

Finn Johnsson anser att Preems planer kommer skapa få nya arbetstillfällen på orten.

– Jag tror dessutom att projektet blir för dyrt att genomföra.

Men en del kommer kanske tänka att du bara vill skydda värdet på din egen tomt?

– Det bekymrar mig väldigt lite, säger Finn Johnsson och ler.

– Jag tänker inte sälja gården, jag kommer bo kvar här. Jag tycker det är en vansinnig investering i Lysekil som förstör för väldigt många människor, och det är fel investering i den tid vi rör oss mot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utbyggnad av Preem

Mer i ämnet