Preems planerade och omdiskuterade mångmiljardsatsning prövas snart i Mark- och miljööverdomstolen. Foto: Emil Larsson/SVT

Detta har hänt: Preems planerade utbyggnad i Lysekil

Uppdaterad
Publicerad

Preems planerade utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil kritiseras av bland annat Naturskyddsföreningen och har skapat en infekterad konflikt på orten, där jobb och miljardinvesteringar ställs mot närmiljön och klimatet. Här är en sammanfattning av vad som hittills har skett.

 • Den 9 november 2018 gav i fjol gav Mark- och miljödomstolen Preem AB tillstånd till befintlig och utökad drift av Preemraff i Lysekil.
   
 • Företaget vill bygga ut raffinaderiet och i en ny anläggning årligen omvandla 2,5 miljoner ton tjockolja till bensin och diesel med lägre svavelhalt, en investering på runt 15 miljarder kronor.
   
 • Preem beräknar att den planerade utbyggnaden kommer att utöka deras utsläpp av växthusgaser, från 1,7 miljoner ton till 3,4 ton per år. Det motsvarar 17 procent av dagens totala utsläpp från all industri i Sverige – eller mer än sex gånger inrikesflygets årliga utsläpp.
   
 • Om utbyggnaden blir verklighet skulle det göra raffinaderiet till den anläggning i landet som släpper ut mest klimatpåverkande gaser.
   
 • Samtidigt menar Preem gör vad de kan för att minska sina utsläpp, bland annat genom att öka produktionen av förnybara drivmedel och genom att satsa på koldioxidinfångning, så kallad CCS-teknik.
   
 • Expansionsplanerna har skapat en infekterad konflikt i Lysekil, där jobb och miljardinvesteringar ställs mot närmiljön och klimatet.
   
 • Över hundra personer, både närboende och miljöorganisationer, däribland Naturskyddsföreningen, har överklagat domen från i fjol. På nätet har en namninsamling för att stoppa utbyggnaden snart fått 5 000 underskrifter.
   
 • På måndagen, den 17 juni 2019, fattade Mark- och miljööverdomstolen beslut om att fallet ska tas upp till prövning. Det betyder att bygget skjuts på framtiden.
   
 • Både Naturvårdsverket och Länsstyrelsen meddelade i juli att de vill att regeringen prövar om utbyggnaden ska tillåtas.
   
 • Den 23 augusti meddelar regeringen att de kommer att pröva om utbyggnaden ska godkännas eller inte.
   
 • Den 30 oktober utlovar Preem att de kommer att minska den planerade utbyggnaden av raffinaderiet med 20 procent. Den nya anläggningen ska arbeta uteslutande med förnybara råvaror som till exempel bildäck, plastpåsar och tallolja. Målet är nu att blir klimatneutrala 2045.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utbyggnad av Preem

Mer i ämnet