Preems nya plan är att minska utsläppen i Lysekil. Foto: TT

Preem minskar utbyggnadsplanen

Uppdaterad
Publicerad

Preem minskar den planerade utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil med 20 procent.- Den nya anläggningen är runt 20 procent mindre, har en lägre genomströmning av råvaror och lägre utsläpp än tidigare förslag, säger Preems vd och koncernchef Petter Holland på en presskonferens på onsdagsförmiddagen.

Preem vill bygga ut sitt raffinaderi i Lysekil för att kunna omvandla tjockolja till bensin och diesel. Men den planerade utbyggnanden har väckt stark kritik på grund av de ökade koldioxidutläppen.

Förslaget kritiseras bland annat av Naturskyddsföreningen och har skapat en infekterad konflikt på orten, där jobb och miljardinvesteringar ställs mot närmiljön och klimatet.

Bolaget lovar att utsläppen ska minska

Vd och koncernchefen Peter Holland presenterar det nya förslaget under en presskonferens under onsdagen. Foto: SVT

Under en pressträff på onsdagen meddelande Preem att man justerar sin tillståndsansökan till Mark- och miljööverdomstolen för att utsläppen ska minska.

– Den nya anläggningen är runt 20 procent mindre, har en lägre genomströmning av råvaror och lägre utsläpp än tidigare förslag, säger Preems vd och koncernchef Petter Holland.

Preems komplettering är en del av rättsprocessen kring bolagets tillståndsansökan. Beslutet om huruvida Preem ska få tillstånd eller inte ska dock senare fattas av regeringen.

Målet: Klimatneutrala 2045

Enligt Preems tidigare beräkningar kunde utsläppen av koldioxid komma att fördubblas av utbyggnaden, från 1,7 miljoner ton per år till 3,4 miljoner ton. Utsläppen enligt den nya prognosen landar på 2,7 miljoner ton per år, på grund av en minskning av den planerade utbyggnaden.

Den nya anläggningen ska användas till att rena tjockolja från svavel, men den blir också en del av företagets arbete med förnybar råvara som tallolja, men i förlängningen nämns också material som bildäck och plastpåsar. Målet är att blir klimatneutrala 2045.

– Det är jätteviktigt att ha det klart, det handlar inte om ökning av den fossila råvaran, säger Petter Holland.

Ligger vid Brofjordens djupa yttre del, norr om Lysekil.

Togs i drift 1975 med namnet Scanraff, trots protester från miljövänner och en del närboende. Ägdes då av oljebolagen OK och Texaco.

Nordens största oljeraffinaderi. Ungefär hälften av alla raffinaderiprodukter som säljs i Sverige kommer härifrån. Ungefär halva produktionen går på export.

Enligt en miljödom från 2004 får raffinaderiet använda högst 11,4 miljoner ton råvara (huvudsakligen råolja) per år. Nu har Preem ansökt om att få bygga ut anläggningen på flera sätt.

Omkring 1 000 personer jobbar på Preemraff. Cirka 650 av dem är anställda av Preem.

Preem har också ett raffinaderi på Hisingen i Göteborg.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.