Dani Backteg, presschef på Preem. Foto: TT/Preemraff

Preem räknar ner kritiserat utsläpp

Uppdaterad
Publicerad

Den planerade utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil kommer enligt Preem inte att innebära lika stora koldioxidutsläpp som man tidigare flaggat för.
– Vi har jobbat stenhårt för att få ned siffrorna, säger Dani Backteg, presschef Preem. 

Det handlar om en minskning från maximalt 3,4 miljoner ton koldioxid per år i Preems ursprungliga ansökan till 2,2 miljoner ton i den nya versionen, något som P4 Väst var först med att rapportera om. 

Bland orsakerna till detta nämns att utbyggnaden görs på ett annat sätt, och att Preem planerar att använda teknik för att fånga in koldioxid.

Utvecklad teknik

– Sedan vår första ansökan 2016 har det hänt en hel del. Vi utgick då från befintlig teknik och hur verksamheten fungerade då, säger Dani Backteg, presschef Preem. 

Hur ska ni gå tillväga för att minska utsläppen? 

– Det handlar om ingenjörssmarta lösningar och man utvecklar också återföringen av koldioxid, säger Dani Backteg, presschef på Preem. 

Preemraff i Lysekil från ovan. Foto: Tomas Singer

Utbyggnaden, som bland annat görs för att bättre ta hand om restprodukten tjockolja, har godkänts av Mark- och miljödomstolen i Vänersborg. Men beslutet överklagades till Mark- och miljööverdomstolen, dit Preem nu ska inkomma med en svarsskrivelse, innan 31 oktober.

Väckte debatt

Den beräknade fördubblingen av raffinaderiets koldioxidutsläpp har fått mycket kritik, vilket lett till att regeringen själv vill pröva ärendet. En förhandling ska hållas på vanligt sätt i överdomstolen i början av nästa år, men beslutet tas av regeringen. 

Hur mycket har debatten kring koldioxidutsläpp påverkat? 

– Både lite och jättemycket. Vi är väldigt måna om att göra det bästa i vår verksamhet och vill inte pekas ut som problemet, säger Dani Backteg, presschef Preem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hur mycket släpper raffinaderier ut? Foto: Flickr Creative Commons

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utbyggnad av Preem

Mer i ämnet