Foto: SVT

Naturskyddsföreningen: Hoppas regeringen stoppar utbyggnad

Publicerad

Naturskyddsföreningen fick som de önskade – att Preems utbyggnad skulle bli en regeringsfråga. Nu hoppas de att bygget inte blir av.
– Både samhällets och industrins insatser behövs för att minska, inte öka, de svenska utsläppen av koldioxid, skriver Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelade.

Naturskyddsföreningen är en av organisationerna som överklagat Mark- och miljödomstolens beslut om att tillåta en kraftig utbyggnad av sin raffinaderiverksamhet i Lysekil.

De har också krävt att regeringen ska ta över frågan. Nu har organisationen fått som de vill.

På fredagen meddelade regeringen att de ska pröva om den planerade utbyggnaden, som kommer leda till kraftigt ökade koldioxidutsläpp, ska tillåtas eller ej.

– Vi är glada över att regeringen tar det här ansvaret och hoppas att det betyder att den stora ökningen av utsläpp från Preemraffs utbyggnad inte blir av, skriver Johanna Sandahl.

Ovanligt att regeringen tar över

Enligt miljöbalken kan regeringen ta över den juridiska prövningen i särskilda fall, men det är ytterst ovanligt.

Men eftersom Sverige beslutat om ett netto-nollutsläpp av växthusgaser 2045, anser Naturskyddsföreningen att regeringen är bäst lämpade att besluta om vilka verksamheter som ska vara tillåtna.

– Det vore en stor besvikelse om regeringen, som är ansvarig enligt klimatlagen, skulle godkänna en fördubbling av utsläppen från en verksamhet som producerar fossila bränslen, skriver Johanna Sandahl.

Lokalordförande positiv

Även på Naturskyddsföreningens lokala avdelning, där man varit emot Preems verksamhet ända sedan etableringen 1975, var det glädje under fredagen.

– Vi är mycket positiva till att regeringen prövar det här, de ska ju se till landets samlade utsläpp och har större frihet. Nu ökar ju förutsättningarna för att det inte blir någon utbyggnad, säger Inge Löfgren, lokalordförande för Naturskyddsföreningen i Lysekil.

Preems presschef Dani Backteg säger till SVT att företaget välkomnar att regeringen nu vill utreda frågan och att den lämnar Mark- och miljödomstolen.

– Det är en del av demokratin, och vi välkomnar den, säger han till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utbyggnad av Preem

Mer i ämnet