Inge Löfgren, ordförande i Naturskyddsföreningen i Lysekil. Foto: SVT

Naturskyddsföreningen om Preems utbyggnadsplaner: Vi är lika starkt kritiska idag

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken mot Preems planerade utbyggnad i Lysekil är fortfarande lika stark i motståndarledet.
– De vill både äta kakan och ha den kvar, säger Inge Löfgren, ordförande i Naturskyddsföreningen i Lysekil.

När Preems vd Peter Holland idag presenterade tillägget till deras miljötillståndsansökan betonade han att utbyggnaden skulle användas till två saker: omvandling av tjockolja och för att kunna börja arbeta med förnyelsebara råvaror. 

Inge Löfgren, ordförande vid Naturskyddsföreningen i Lysekil, anser att bolaget här borde tagit chansen att helt backa från tjockoljan och istället satsa alla resurser mot det förnyelsebara. 

– De vill både äta kakan och ha den kvar, säger han. 

”Borde inte öka överhuvudtaget”

Att anläggningen nu skulle bli mindre än vad man tidigare kommunicerat ut ser han som en parantes, eftersom utsläppen kommer att öka jämfört med dagens nivå. 

– Vi från naturskyddsföreningen är lika starkt kritiska idag, den här typen av anläggning ska inte öka över huvud taget, säger Inge Löfgren som fortfarande är av åsikten att regeringen ger ett avslag när frågan hamnar på deras bord under nästa år. 

Släpper på råoljeexpansionen 

En positiv detalj som han sett är att företaget släppt den ursprungliga ambitionen att behandla mer råolja. I den första ansökan som godkändes av Mark- och miljödomstolen i Vänersborg ville man gå från dagens 11,4 miljoner ton till 13,9 miljoner ton.  

– Men de har inte backat så mycket utan bara minskat lite. Hade de istället föreslagit att halvera råoljehantering tror jag att alla hade stött det. Men nu biter de sig fast, säger Inge Löfgren. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbyggnad av Preem

Mer i ämnet