På fredagen upprättades en anmälan mot en SVT-profil. Anmälan är rubricerad som sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Foto: SVT

SVT efter polisanmälan mot profilen: ”Vi skyndar oss varsamt”

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare praktikant på SVT uppgav förra veckan att hon blivit sexuellt trakasserad av en profil på företaget. Kvinnan gjorde en polisanmälan och hos SVT pågår nu diskussioner om det program profilen är delaktig i ska lyftas från tablån.

– Vi har inte haft något krismöte, men vi pratar självklart om olika scenarier i avvaktan på polisens utredning. I veckan bör vi få veta mer, men det är viktigt för oss att skynda varsamt, säger Camilla Hagert, presschef för företagsfrågor på SVT.

En möjlighet skulle kunna vara att plocka bort det program som profilen är delaktig ifrån SVT:s tablå. Något som rent tekniskt inte är ett problem, enligt Camilla Hagert.

Kampanjen #MeToo

– Vi kommer att tvingas att ta ett beslut.

Inträffade för fem år sedan

Det var på fredagen i förra veckan som det upprättades en anmälan mot SVT-profilen. Anmälan är rubricerad som sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Kvinnan var i 20-årsåldern när hon för fem år sedan började jobba som praktikant i samma produktion som SVT-profilen. Hon berättar att trakasserierna eskalerade vecka för vecka och att hon tog upp händelserna med sin chef.

Enligt SVT:s kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala vidtogs flera åtgärder redan för fem år sedan.

– Så fort vi fick vetskap om det så kontaktades den här personen och fick en muntlig varning av två chefer. Sedan hölls ett trepartssamtal och då framfördes en ursäkt till personen som ansåg sig utsatt. Den chef som var med under samtalet menar att det som hänt då diskuterades igenom grundligt, säger Sabina Rasiwala, HR- och kommunikationsdirektör på SVT.

Inledde ett förhållande

I ett officiellt uttalande via SVT:s kommunikationsavdelning till media uppger SVT-profilen att han och kvinnan inledde ett förhållande cirka ett år efter trepartssamtalet.

”Ett år senare inledde vi två ett förhållande som varade under typ ett år. Och finns det saker under den tiden av vårt förhållande eller efter som den personen är missnöjd med så får hon ju självklart kontakta mig. Men eftersom vi levt tillsammans så länge och rett ut detta både inom SVT och gemensamt oss emellan så trodde jag att detta var klargjort för längesedan.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet