M, KD och SD har lagt fram ett alternativ till regeringens budget. På bild ekonomisk-politiska talespersonerna Elisabeth Svantesson (M) och Oscar Sjöstedt (SD). Foto: Anders Wiklund, Henrik Montgomery/TT

M, KD och SD eniga om gemensamt motförslag

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har enats om ett gemensamt motförslag till regeringens budget. Det handlar bland annat om sänkt inkomstskatt, skärpt migrationspolitik och sänkta skatter på bensin och diesel.

Statsministerprocessen fortsätter i riksdagen, likaså behandlingen av regeringens budget. Samtidigt går delar av högeroppositionen nu fram med ett gemensamt budgetalternativ.

Det handlar om ungefär 20 miljarder som man vill omfördela.

Avdrag och skattesänkningar

M, SD och KD vill bland annat sänka skatten för alla som jobbar, med fokus på låga och medelstora inkomster. Alla som arbetar heltid får sänkt skatt med 150 kronor per månad, enligt förslaget.

De vill också sänka skatten för pensionärer med 4,2 miljarder.

Skärpt migrationspolitik

Utöver budgetförslagen har man en överenskommelse om skärpt migrationspolitik. Asyllagstiftningen ska anpassas efter den rättsliga miniminivån enligt EU-rätten och arbetskraftsinvandringen begränsas genom införande av ett högre lönekrav.

Partierna föreslår också att fler utvisningar och avvisningar ska verkställas och att arbetet mot illegal invandring prioriteras.

Oscar Sjöstedt (SD) beskriver förhandlingarna som bitvis tuffa men konstruktiva och menar att partierna nu har större möjligheter att samarbeta framöver. 

– Det här är enbart ett preludium för vad som komma skall, säger han.

Rättspolitik och drivmedel

De tre partierna har även förslag på rättsområdet. Bland annat vill man lägga 400 miljoner på en riktad satsning för höjda polislöner och ett tillskott på 1,7 miljarder, för att nå målet om 10 000 polisanställda senast 2024.

Därtill föreslås ett tillskott på 3,4 miljarder kommande tre år till sjukvården och sänkt skatt på bensin och diesel, med 50 öre per liter från och med 1 maj 2022.

– Vi gör viktiga omprioriteringar för att stärka kampen mot brottsligheten och få fram fler vårdplatser, säger Jakob Forssmed (KD).

Liberalerna inte med

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson säger till SVT att man även samtalat med Liberalerna och att flera av partiets förslag har förts in.

Men L går ändå fram med ett eget budgetförslag. L-ledaren Nyamko Sabuni säger i en intervju med Ekot att förslaget om sänkt bensinskatt fel signaler.

– Vi har haft bra samtal med Moderaterna och Kristdemokraterna men vi kommer att rösta på vår egen budget, en av anledningarna är att vi tycker att med tanke på klimatkrisen att det är fel väg i det här läget att sänka bensinskatten. Vi tycker att det finns andra sätt att hjälpa glesbygden framöver, säger Liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson Mats Persson.

MP: Otroligt svagt

Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Karolina Skog sågar budgetutspelet.

– Det är otroligt svagt att inte kunna samla hela regeringsunderlaget. Att sätta sig ned och bara prata om det man är överens om är inte en budgetförhandling. Det är också helt ohållbart i det långa loppet, och inte ens nu lyckas dom få med sig Liberalerna, säger hon till SVT.

Hon skickar också en särskild känga till förslaget om att sänka bensinskatten.

– Klimattoppmötet avslutades för bara några dagar sen. Det är ett hån mot de ungdomar som oroar sig för klimatkrisen.

Om M. SD och KD:s budgetreservation kommer att godkännas eller inte beror på hur C och V ställer sig i en slutvotering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.