Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se delar av Gunnar Strömmers tal. Foto: Folk och Försvar

Regeringen sjösätter ny strategi mot terrorism

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har fattat beslut om en ny nationell strategi mot terrorism och våldsbejakande extremism.

Beslutet kommunicerades i dag av justitieminister Gunnar Strömmer (M) under Folk och försvars rikskonferens.

Sverige har tidigare haft två separata strategier mot terrorism respektive våldsbejakande extremism.

Den nationella strategin mot terrorism förnyades senast 2015 och under det gångna året har ett arbete pågått med att förnya de två strategierna.

SVT har kunnat erfara att regeringen i torsdags fattade beslut om en ny samlad nationell strategi mot terrorism och våldsbejakande extremism, där de två strategierna alltså slagits ihop till en.

Justitieminister Gunnar Strömmer berättade i dag under Folk och försvars rikskonferens i Sälen huvuddragen i strategin. En presskonferens kommer även att hållas tillsammans med statsminister Ulf Kristersson på området, på måndag.

Fyra ledord

Ledorden för den nya strategin kommer att vara ”förebygga, förhindra, skydda och hantera.” Det kan jämföras med ledorden i den tidigare strategin mot terrorism som var ”förebygga, förhindra och försvåra.”.

Den nationella strategin mot terrorism har under årens lopp använts som utgångspunkt för den långsiktiga arbetet mot terrorism och är tänkt att användas av såväl regeringen som myndigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.