Foto: SVT Design

SVT faktakollar Löfvens uttalande i partiledardebatten

Uppdaterad
Publicerad

Riskerar en miljon svenskar att få sänkt lön om Alliansen får igenom sitt förslag om inträdesjobb? SVT Nyheter har granskat Stefan Löfvens påstående under partiledardebatten.

I gårdagens partiledardebatt angrep Stefan Löfven Alliansens förslag om inträdesjobb. Förslaget innebär en förenklad anställning med sänkt ingångslön och utbildning på arbetstid för nyanlända och unga utan gymnasieexamen.

– Löntagarna som sitter och tittar på den här debatten, de får räkna med att ungefär 20 procent riskerar att få sänkt lön med erat förslag. Så slår det. Så fungerar arbetsmarknaden.

Efter debatten hänvisade Löfven till amerikansk forskning. När SVT Nyheter i dag kontaktar regeringskansliet så hänvisar man till en studie som har undersökt påverkan av höjda minimilöner i USA.

”Resultaten inte relevanta”

Per Skedinger, professor vid Linnéuniversitetet och arbetsmarknadsforskare vid Institutet för näringslivsforskning, tycker inte att forskningen ger tillräckligt stöd för Stefan Löfvens påstående.

– Forskningen på området utgår från förändrade minimilöner på jobb som redan finns. När det handlar om helt nya jobb med lägre löner, som förslaget om inträdesjobb, är det svårt att dra slutsatser från amerikanska studier, säger han.

– De resultaten är inte relevanta för särskilt skapade nya jobb på den svenska arbetsmarknaden. Spridningseffekterna till löner på andra jobb är inte självklara och de lönerna kan till och med öka om de nya jobben innebär avlastningsfunktioner som gör redan anställda mer produktiva. För säkra slutsatser måste man göra studier på svenska data.

IFAU: Forskningen är inte så precis

Den amerikanska studie som regeringskansliet hänvisar till visar på spridningseffekter bland de 25 procent som har de lägsta lönerna.

Vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, håller man med om att en sänkning av ingångslöner kan ge effekter på andras löner.

– Men det betyder inte nödvändigtvis att alla i denna grupp påverkas, inte heller att det inte kan finnas individer med högre löner som påverkas, säger Olof Åslund, professor i nationalekonomi och generaldirektör vid IFAU.

Och att säga att just 20 procent skulle riskera sänkt lön är även Olof Åslund skeptisk till.

– Forskningen pekar på vissa spridningseffekter. Men när det gäller att sätta en siffra på hur stor den spridningseffekten är så är inte forskningen så precis.

Inträdesjobb

Förslaget presenterades av Alliansen i augusti och innebär en förenklad anställning för nyanlända och unga utan gymnasieexamen.

Lönen uppgår till 70 procent av rådande ingångslön i branschen, upp till ett tak om 21.000 kronor i bruttolön per månad.

30 procent av arbetstiden anses därmed gå till att lära sig arbetet eller till utbildning. 

Forskarna

* Olof Åslund är professor i nationalekonomi och generaldirektör vid IFAU. IFAU är en statlig förvaltningsmyndighet som sorterar under Arbetsmarknadsdepartementet.

* Per Skedinger är professor vid Linnéuniversitetet och arbetsmarknadsforskare vid Insitutet för näringslivsforskning, IFN. IFN är en fristående vetenskaplig forskningsinstitution och är delfinansierade av Svenskt Näringsliv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.