Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem tilldelas priset? Vad tilldelas de för? Och varför får just de priset? – SVT:s Victoria Dyring förklarar Nobelpriset i Kemi 2023. Foto: Helin Pakdemir/SVT /Storyblocks

SVT förklarar: Nobelpriset i kemi för arbetet med kvantprickar

Uppdaterad
Publicerad

Årets kemipris går till Moungi Bawendi, Louis Brus och Aleksej Jekimov för att de upptäckt och utvecklat kvantprickar. Det vill säga små partiklar som absorberar ljus och återger en specifik färg. Det är en teknik som bland annat används bland i tv-apparater.

Små partiklars egenskaper bestäms av deras litenhet, om vi kan vi tillverka små partiklar då kan vi bestämma egenskaperna, tex att de avger ljus med en viss färg. Aleksej Jekimov visade att det är möjligt att tillverka den här typen av partiklar, han gjorde det i glas.

Louis Brus lyckades samtidigt göra samma sak, fast i en vätska och i USA.

Det var 1993 som Moungi Bawendi lyckades göra kvantprickarna i användbar kvalitet. Om vi applicerar det på lampor blir användningsområdet tydligt, du har troligen redan använt det under en hemmakväll framför tv:n, om du har en led-tv.

Kvantprickarna har nämligen en så välbestämd färg så färgåtergivningen i en led-tv-skärm blir perfekt, och kvantprickar bleknar inte heller med tiden.

I klippet berättar Victoria Dyring mer om kvantprickar och hur de används.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.