– Jag bad om att få jobba här för jag har kraften och jag är inte rädd av mig, säger städaren Khaled Sabaane. Foto: Niclas Berglund, SVT.

SVT fotografer nominerade till årets bild

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s fotografer Niclas Berglund och Mikael Eriksson är nominerade till Årets bild för sina reportage om pandemin.

– Det känns fantastiskt att SVT:s arbete med att lyfta olika öden och problem som människor kan drabbas av under pandemin uppmärksammas, säger Niclas Berglund.

Niclas Berglund nomineras för två reportage. Det ena handlar om Sven och Agneta Forsling som inte fick träffas på flera månader på grund av besöksförbudet på äldreboenden våren 2020. Sven berättar hur han köper tidningen bara för att få åka förbi hustruns boende och få en skymt av henne.

Till sist får tittaren vara med när de äntligen träffas.

– Det var en otroligt stark, hjärtskärande scen. Det var svårt och känslosamt att spela in den. Man förstod hur mycket de betyder för varandra och hur svårt de har haft det.

Khaled Sabaane städar på intensiven: ”Jag bad om att få jobba här”, säger han i reportaget. Foto: SVT

Det andra reportaget handlar om Khaled på Gävle sjukhus. Niclas Berglund och Samir Abu Eid var det första nyhetsteamet att besöka en covidavdelning.

– Säkerheten var rigorös. Vi visste att vi skulle vara begränsade på grund av riskerna. På vägen dit började vi prata om vem som skyddar läkarna och sjuksköterskorna. Vem är det som städar?

”Reportagen får nytt liv”

Svaret var Khaled Sabaane.

– Det var fantastiskt att träffa Khaled och lyfta hans historia. Han är så uttrycksfull och har så mycket att bidra med. Det var härligt att lyfta den här yrkesgruppen som är väldigt hedersvärd.

Vad betyder nomineringen för dig?

– Det betyder väldigt mycket, det är ett kvitto på att man gör ett bra jobb därute. Och det är roligt att de här reportagen får nytt liv.

Ingrid älskar sitt Kiruna AIF och går på varje match, bara sjukdom stoppar. Foto: Mattias Sandberg/SVT
SVT:s Mikael Eriksson filmar Ingrid, en av Kiruna AIF:s mest trogna supportrar för reportage om idrottssverige och pandemin. Foto: Mattias Sandberg

Mikael Eriksson nomineras för reportaget om hockeyföreningen Kiruna AIF som kämpar för sin överlevnad under pandemin. Reportaget är ett samarbete mellan SVT Sport och Agenda.

– Det här var ett nytt sätt att jobba som vi testade. Vi ville göra ett reportage där man möter människorna som kämpar ideellt för att få det att gå ihop. Till exempel sonen och pappan som arbetar ideellt som materialare och sen ska ner och arbeta i gruvan. Och supporten Ingrid som brinner för AIF. Vi var uppe i Kiruna i flera dagar för att komma nära människorna, det gäller att filma mycket och hänga med.

Vad betyder nomineringen för dig?

– Det är kul när rörlig bild och längre gestaltande tv-reportage uppmärksammas. Vi rör oss mer och mer mot breaking och korta nyheter, så det är fint att det längre berättandet lyfts fram.

Hela reportaget om Kiruna AIF finns på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.