Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu ändras den praxis som Nobelstiftelsen haft sedan 2010. Foto: TT

SVT/Kantar Public: Stödet för SD tillbaka på valets nivåer

Uppdaterad
Publicerad

Stödet för Sverigedemokraterna ökar enligt SVT/Kantar Publics senaste väljarbarometer. SD ligger nu nära sitt valresultat från förra året, och är det enda partiet som går framåt i månadens mätning. Svagast är stödet för L, KD och C som alla hamnar under riksdagsspärren.

Mätningen genomfördes under de två sista veckorna i augusti då terrorhotsnivån höjdes och flera koranbränningar ägde rum. Det enda partiet som går framåt i mätningen är Sverigedemokraterna. 

– Jag tror väljare uppskattar den tydliga signal som finns hos SD om att Sverige ska vara en öppen demokratisk stat som präglas av en frihet att faktiskt kunna nyttja de friheter som finns i våra grundlagar, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Mattias Bäckström Johansson.

SD i fokus under korankrisen

Han tror dock inte att den så kallade korankrisen ensam kan förklara uppgången i opinionen, utan hänvisar även till att partiet har fått regeringen att genomföra mycket sverigedemokratisk politik. 

Stödet för SD ligger nu på 19,7 procent, vilket är deras högsta notering i en Kantar Public-mätning sedan oktober förra året. 

– Det är i närheten av valresultatet som var på drygt 20 procent och det visar ju på att SD inte har förlorat på diskussionen om justitieutskottets ordförande eller korankrisen, utan snarare stärkt sin ställning, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Public.

Ingen av förändringarna är statistiskt säkerställda. Foto: SVT Grafik

I övrigt är rörelserna i opinionen små. Inga förändringar för enskilda partier är statistiskt säkerställda jämfört med föregående månad.

”Tufft läge för C”

Tre partier hamnar i mätningen under riksdagsspärren: L, KD och C. Centerpartiets stöd på 3,9 procent är det lägsta på ett halvår.

– Centerpartiet har ju ett tufft läge. De har en väldigt uttunnad profil och är i stort sett inte starka i några frågor alls. Man behöver ha åtminstone en fråga där man är riktigt stark, och det har de inte, säger Toivo Sjörén. 

Sveriges största parti är fortsatt Socialdemokraterna som i den här mätningen får ett stöd på 37,6 procent, och oppositionen behåller därmed ett tydligt övertag i opinionen. I september är skillnaden mellan blocken 8,6 procent, jämfört med 11 procent i augusti.

SÅ HÄR GÖRS UNDERSÖKNINGEN:

Kantar Publics väljarbarometer baseras på cirka 3 000 genomförda intervjuer med personer i Sifo-panelen – en panel som rekryteras via slumpmässiga riksrepresentativa urval. Panelen består av cirka 100 000 deltagare. Urvalet sker i åldrarna 18-84 år. 

Frågan som ställs är: ”Vilket parti skulle du rösta på om det vore val i dag?”

Svarsfrekvensen i väljarbarometern ligger kring 40 procent. De svarande kontrolleras så att de är representativa för olika demografiska grupper som kön, ålder, region, utbildning och partisympati i föregående val.

September månads väljarbarometer genomfördes under dessa datum: 21 augusti – 3 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.