Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oppositionen vinner mark i den senaste opinionsundersökningen från Kantar Public. På bilden Ulf Kristersson (M) och Magdalena Andersson (S). Foto: Caisa Rasmussen/TT/Adam Ihse/TT

SVT/Kantar Public: Oppositionen fortsatt stark

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagens oppositionspartier ökar övertaget i opinionen och leder med 11 procentenheter jämfört med Tidöpartierna. Det visar Kantar Publics senaste väljarbarometer som är utförd i samarbete med SVT. Socialdemokraterna noterar också sin högsta notering på över tio år, med 38 procent.

– Det är klart att nu är det ju väldigt oroliga tider, och nu vill ju svenska folket ha trygghet, man vill ha stabilitet, man vill ha aktivt ledarskap. Och då vet man var man har oss, och man vet var man har Magdalena Andersson, säger Tobias Baudin, Socialdemokraternas partisekreterare.

– Och vi ser ju nu att Ulf Kristersson inte riktigt orkar ta ansvaret som statsminister. Jag tror inte svenska folket vill ha en statsminister som sköter kommunikationen med svenska folket och medier från Harpsund via sociala medier utan man vill ha en ledare som kliver fram.

Det är inte så stora skillnader för de flesta partierna i Kantar Publics senaste mätning, som över tretusen personer svarat på de två sista veckorna i juli.  Inga förändringar för enskilda partier är statistiskt säkerställda, men det är däremot regeringsunderlagets samlade nedgång.

Största skillnaden sedan valet

Oppositionen ökar övertaget och leder nu med 11 procentenheter jämfört med regeringsunderlaget. Det är den största skillnaden som uppmätts sedan valet.

-Att gapet ökar är statistiskt säkerställt, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Public.

Och det är troligt att koranbränningarna påverkat opinionsläget, enligt Toivo Sjörén.

– Jag tror att vi kan knyta det till den här utrikespolitiska diskussionen, och också till förtroendet för Magdalena Andersson och för Ulf Kristersson. Vi ser att när vi har mätt Magdalena Andersson tidigare har hon ett tydligt högre förtroende än Ulf Kristersson.

M bryter uppåtgående trend

Moderaterna bryter vårens uppåtgående trend och är tillbaka på nivåer strax över 19 procent. Partiet fortsätter dock att vara större än Sverigedemokraterna.

– Jag tror inte att vi ska koppla våra siffror exakt till vad som har hänt den senaste månaden. Det viktiga nu är att vi kan lösa det här och att vi kan få ordning på både det ekonomiska läget men inte minst på det säkerhetspolitiska läget, säger Karin Enström, Moderaternas partisekreterare.

– Det är väldigt olyckligt om det här ska bli ett inrikespolitiskt tjafs, och inrikespolitiska billiga poänger. Sverige är i ett allvarligt läge och regeringen hanterar det här med både diplomatiska kontakter och med olika åtgärder. Men det är en svår balansgång och vi är i ett svårt läge.

Foto: Grafik: Kantar Public

Fakta

Kantar public /SVT tillfrågade  3 077 personer i en webbpanel under perioden 17–30 juli. Svarsfrekvensen på opinionsundersökningarna är omkring 45%.Inga förändringar för enskilda partier är statistiskt säkerställda. Det är inte heller oppositionens samlade uppgång. Däremot är regeringsunderlagets samlade nedgång säker. Det innebär att gapet mellan blocken ökar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.