Foto: Erik Mårtensson/TT

SVT/Novus: S och SD har ökat sedan valet

Uppdaterad
Publicerad

Två partier, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, har fått ökat stöd sedan valet i september. Liberalerna backar. Både de och Miljöpartiet hamnar under 4-procentsspärren i SVT/Novus senaste mätning.

Undersökningen är gjord i början av januari, strax innan överenskommelsen mellan S, MP, C och L som nu ser ut att leda till att vi får en ny regering. Den visar att de två mindre partierna hade kniven på strupen. Kanske bidrog det till att en överenskommelse kunde bli av.

– Miljöpartiet och Liberalerna ligger väldigt illa till. De hade absolut inte vågat ett extra val. Det är väl bevekelsegrunderna för att man gått med på de här eftergifterna, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Den utdragna processen att bilda regering har tärt hårt på väljarnas förtroende för politikerna och de flesta partierna tappar i opinionen. Bara Socialdemokraterna, som befäster sin position som största parti, och Sverigedemokraterna, som i den här mätningen är näst största parti, har ökat sitt väljarstöd sedan valet.

Foto: SVT

– S har vunnit på att vara partiet som regeringsbildningen kretsat kring. Inga interna konflikter som bubblat upp till ytan, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

Att S och SD gått framåt sedan valet är statistiskt säkerställt. Detsamma gäller Liberalernas tillbakagång. Övriga förändringar ligger inom felmarginalen.

Novus har för den här mätningen intervjuat 2 342 personer per telefon under tiden 2 januari till och med den 13 januari.

Undersökningen genomförs med hjälp av telefonintervjuer med ett riksrepresentativt urval svenska medborgare 18 år och äldre utan övre åldersgräns.

Undersökningen ger svar på frågan hur man skulle rösta om det var val till riksdagen i dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet