Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Novus vd om opinionsläget Foto: Jessica Gow/TT

SVT Novus: S vänder nedåtgående trend

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna tycks ha stoppat en utveckling där väljarstödet minskar. SVT Novus senaste väljarbarometer visar att opinonsläget är stabilt, där Liberalernas kris fortsätter och där Moderaterna är landets näst största parti.

Coronakrisen tycks ha präglat en stor del av väljarströmmarna under det gångna året. När pandemin svepte över landet steg också stödet för det dominerande regeringspartiet Socialdemokraterna. Därpå följde månader av fallande stöd, men nu när krisen åter fördjupas tycks stödet växa igen.

– Även om vi inte kan se några statistiskt säkerställda förändringar sedan förra månader kan vi notera att Socialdemokraterna har vänt en fem månaders nedåtgående trend, säger Torbjörn Sjöström, som är vd för Novus.

Foto: Eva Eliasson/SVT Grafik

M har stärkt sin position

Det har uppenbarligen varit svårt att agera opposition under året som har gått, men det är också tydligt att Moderaterna under den här tiden har stärkt sin position som näst största parti. Sverigedemokraterna, som kanske varit det mest kritiskt inställda partiet till regeringens krishantering, har förlorat sin andraplats sedan i vintras.

Miljöpartiet har fortsatta problem, Liberalernas kris fortsätter medan Kristdemokraterna sedan en längre tid ligger under sitt valresultat.Vänsterpartiet fortsätter att ligga klart högre än valresultatet 2018, medan Centerpartiet ligger aningen lägre.

FAKTA: SVT Novus

Visa

I Novus väljarbarometer på SVT:s uppdrag har 3.813 slumpmässigt utvalda röstberättigade svenskar valt att delta i undersökningen under perioden 9 november till 6 december. Undersökningen har genomförts per telefon, SMS och post.

Resultatet ger en bild av hur röstberättigade svenskar tycker i frågan. En antal personer utöver de som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen.

Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat. Totalt utgör de som svarat 51 procent av det totala antalet tillfrågade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer