Hör Novus Torbjörn Sjöström om framgångarna för V och MP i den senaste opinionsmätningen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

SVT/Novus väljarbarometer: Högsta stödet för V på tolv år

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s och Novus väljarbarometer för juli visar inte på några stora förändringar totalt, men Miljöpartiet når den högsta nivån sedan mars 2016 och Vänsterpartiet får det högsta stödet hittills sedan Novus började med väljarbarometern för tolv år sedan.

Vänsterpartiets siffra på 10,1 procent är långt över valresultatet 2014 då Vänsterpartiet fick 5,7 procent av rösterna. Opinionsinstitutet Novus vd Torbjörn Sjöström menar att partiet har tjänat på att vara utanför regeringen men ändå ha lyckats få igenom åtskilligt av sin politik. Vänsterpartiet tar sina väljare främst från Socialdemokraterna.

Vädret gynnar MP

När det gäller Miljöpartiet får de 5,7 procent i julimätningen och det är högsta resultatet sedan mars 2016. I en av SVT/Novus mätningar i våras var Miljöpartiet nere under spärren på 4 procent. Men det nya resultatet är fortfarande en bra bit ifrån förra valets då Miljöpartiet fick 6,9 procent.

Sommarens extremväder med värme, torka och skogsbränder har satt fokus på klimatet och det gynnar Miljöpartiet tror Novus vd Torbjörn Sjöström.

Partisympatiundersökning – juli 2018. Foto: SVT

Socialdemokraterna får 23,7 procent och Moderaterna hamnar på 19,6 procent. Sverigedemokraterna är fortsatt näst största parti med 21,6 procent. Det är tredje mätningen i rad där SD är näst störst.

KD under spärren

För de övriga Allianspartierna är det små rörelser. KD ligger fortsatt under spärren med 3,2 procent, Liberalerna har 5,0 procent och Centern 8,4 procent.

Julibarometern har inga statistiskt säkerställda förändringar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.